ŠMIT IZ HUBOL-a

‘Liječnici ne stoje iza odluke da se otvore granice zbog izbora. Zadravec? Treba je smijeniti što prije‘

Očekujem da će opet za tri tjedna doći do porasta broja zaraženih. Nismo mi liječnici oni koji kontroliraju političke okvire, rekla je
Ivana Šmit
 Zeljko Puhovski/Cropix

Gošća N1 studija uživo bila je Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koja je izjavila da očekuje porast broja zaraženih, i to zbog odluke MUP-a da svim hrvatskim državljanima dopusti ulazak u zemlju na dan izbora, bez ikakvih epidemioloških kriterija.

“Imali smo takvu situaciju i na prošlim izborima i iza toga skok broja zaraženih koji nitko iz politike nije povezao s nekontroliranim ulaskom velikog broja ljudi. Epidemiolozi su to zabilježili brojevima. Matematika je egzaktna znanost. Mislim da se mnogo podizlazi politici u ovim problemima s pandemijom. Očekujem da će opet za tri tjedna doći do porasta broja zaraženih. Nismo mi liječnici oni koji kontroliraju političke okvire”, rekla je, a na pitanje je li riječ o političkoj odluci kaže: “Liječnici ne stoje iza nje i ne bi preporučili takav nekontrolirani ulazak.”

Poznat je njezin stav oko sukoba u KBC-u Sestre milosrdnice, a to je da Dijanu Zadravec, predstojnicu Klinike za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, treba smijeniti što prije.

“Cijela ta situacija nam je dosta neugodna i nelagodna. Stvara se ružna klima oko liječničke struke i profesije i imputira velikom broju kolega da su kriminalci. To stvara jaz i nepovjerenje među pacijentima. Čudi me da jedan liječnik ide protiv drugoga s tako teškim riječima bez dokaza”, kaže.

“Ona kaže da je to velika skupina liječnika i mi sad mislimo koga je ona potrpala u tu skupinu. Ljudi koji dolaze na preglede se pitaju jesu li došli u ruke kriminalcima. To nije nešto što bi trebalo slušati u javnom prostoru. To je upravljačka kriza koja traje od 2013. godine, možda su imena sada različita, ali opet se ponavlja sukob jedne osobe i ostatka kolektiva”, rekla je.

Što se tiče moguće kandidature Dijane Zadravec za ravnateljicu KBC-a Sestre milosrdnice, Šmit kaže kako bi se time trebala baviti nadležna bolnička tijela, ali ona ne misli da je to dobra ideja.

“Mislim da bi to mogla biti loša odluka koja može proizvesti druge probleme. To bi se moglo ponoviti i na drugom mjestu. Možda se ne treba ići grubim riječima ‘Ne smije se’, ali mislim da to nije poželjna situacija”, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2022 22:42