TRAŽE RASTEREĆENJE

LIJEČNICI OPĆE PRAKSE OGORČENI 'Ne liječimo nego radimo administrativni posao. Samo pišemo ispričnice i potvrde'

Ilustracija

Obiteljski liječnici ogorčeni su i zatrpani ispisivanjem ispričnica. Upravo oni, a ne kao prije roditelji moraju pisati ispričnice. I u manje od godinu dana novih pravila liječnici su ispisali više od milijun ispričnica. Ne žele se baviti pisanjem ispričnica već liječiti, no nikako da njihove molbe dođu do ministarstva obrazovanja u želji da se pravila izmjene, piše Dnevnik.hr.

Ljesja je majka dvoje osnovnoškolaca. Prema novim pravilima, ako jedan od njih iz škole izostane dulje od jednog dana, mora ići svom obiteljskom liječniku po ispričnicu.

'Malo je komplicirano, zakomplicirali su život. Ali je dobro s obzirom na to da neki znaju dovoditi djecu bolesnu. Za takve roditelje, možda bolje!', kaže Ljesja Klingor.

Iako priznaje da je prije godinu dana bilo puno lakše kada su roditelji mogli u školi ispričati kraće izostanke.

'Učiteljica već zna tko je kakav. Ona bi trebala, ako si ti normalan i savjestan da ti ispriča ovako, na tvoju riječ. Ali, to ravnatelji najviše forsiraju. Mora sve biti po propisima', kaže. Na pitanje bi li voljeli da se sve vrati na staro, kaže da bi.

To bi voljeli i obiteljski liječnici koji su umorni od svakodnevnog ispisivanja ispričnica.

'Unazad godinu dana je obiteljska medicina ispisala milijun i dvjesto pedeset tisuća, što ispričnica, a što raznih potvrda. To su administrativne stvari koje nas zaista opterećuju i nemaju nikakvog smisla', kaže obiteljska liječnica Vesna Rukavina Potočki.

'Mislim da je potpuno nepotrebno jer tim kratkim odsutnostima iz škole u principu, radi se o medicinskim beznačajnim problemima. Mislim da je to problem koji može najbolje riješiti roditelj s nastavnikom', kaže Milan Mazalin, obiteljski liječnik za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:23