StoryEditor
PAPIROLOGIJA U ORDINACIJI

LIJEČNICI OTKRILI KAKVE SVE POTVRDE MORAJU IZDAVATI 'Dolaze nam ljudi koji ne žele platiti teretanu, traže potvrdu da se nisu mogli baviti sportom...'

Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Nakon što su obiteljski liječnici izrazili svoje nezadovoljstvo obavezom da policiji prijavljuju promjene u zdravstvenom stanju svojih pacijenata, Glas Slavonije piše kako su liječnici dužni izdavati i mnoge druge potvrde, a neke od njih su zaista besmislene.

Specijalistica obiteljske medicine Nataša Stanišić tako kaže da je jedna od takvih potvrda i ona da se pacijent ne mora vezati u automobilu, ali nabraja i druge.

- Primjerice, u našem programu postoji mogućnost izdavanja potvrde o nemogućnosti nošenja sigurnosnog pojasa. Pacijent me je tražio tu potvrdu i rekao mi da se on ne može vezati u automobilu. Nije mi preostalo ništa drugo nego da mu takvu potvrdu izdam. Veliko mi je iznenađenje i potvrda o iznajmljivanju apartmana. Koliko god čudno zvučalo, i takve potvrde moramo izdavati, rekla je dr. med Stanišić.

Naime, postoji obrazac u kojem piše da se tom potvrdom potvrđuje da iz medicinske dokumentacije koja se vodi u određenoj ambulanti iznajmljivač nije duševni bolesnik čije bi stanje i ponašanje ugrozilo okolinu.

- Ima onih koji ne žele platiti članarinu za teretanu za cijeli mjesec pa od nas traže potvrdu da se nisu mogli baviti sportom. Imala sam slučaj kad je tražena potvrda za životno osiguranje, a pacijentica mi je donijela tu potvrdu iz banke i zatražila da je ispunim. Imala sam i pacijenticu koja je tražila potvrdu da je alergična na laktozu. Rekla je kako joj šefica ne vjeruje i da traži potvrdu na temelju koje će onda smjeti donijeti svoju užinu na radno mjesto. Nerijetko se traže i potvrde za djecu zbog bavljenja sportom kojom se jamči da je dijete zdravo pa sve do potvrda za prenošenje opijata preko državne granice, dodaje Stanišić za Glas Slavonije.

Ako se pak liječnik pobuni na izdavanje takvih potvrda, pacijenti se, kaže Stanišić, najčešće naljute.

​- I što mu možeš kad dođe i traži potvrdu, recimo, za sigurnosni pojas? - pita se dr. Stanišić i dodaje: - Evo, i vi ste pomislili da ju je tražila trudnica, ali nije, tražio ju je muškarac. A kako potvrda postoji u našem programu, i dobio ju je, dodaje ova liječnica.

Upozorava i na situacije u kojima bi prijava promjene zdravstvenog stanja pacijenta policiji bile zaista nužne, a pacijenti to ne žele. Kao primjer navodi ljude koji imaju PTSP ili one koji posjeduju oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:37