KORUPCIJA

LIJEČNICI REAGIRALI NA IZJAVU PREDSJEDNICE O HRVATSKOM ZDRAVSTVU 'To je uvredljivo, paušalno, neistinito i potpuno neprihvatljivo!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska liječnička komora osudila je izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU rekla da se u Hrvatskoj, kada netko ide kod doktora, očekuje da donese barem cvijeće ili čokoladu. O toj je njezinoj izjavi pisao i britanski The Guardian, a sve su prenijeli i hrvatski mediji.

Predsjednica je, piše The Guardian, rekla da je u Hrvatskoj korupcija ugrađena u društvo, a potiče se još od škole, gdje djeca koja varaju na testovima postaju 'heroji'.

'Kada idete doktoru, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokolade ili takve stvari, to je uobičajeno. Moja majka je nedavno bila u bolnici, a prijatelji su me pitali zašto tamo ne donesem nešto jer sestre to sigurno očekuju. Ja sam im rekla da neću sudjelovati u takvoj vrsti korupcije. Donijet ću mali božićni dar, no to je sve', rekla je Kolinda Grabar Kitarović, a na tu je izjavu reagirala Hrvatska liječnička komora, čije priopćenje prenosimo u cjelosti.

'Hrvatska liječnička komora smatra uvredljivom i potpuno neprihvatljivom izjavu predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, a prema pisanju britanskog The Guardiana kojeg su prenijeli i hrvatski mediji, rekla da u Hrvatskoj “kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari“. Takvom izjavom predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad.

„Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike“, rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a, prof. dr. sc. Lada Zibar.

Ono što hrvatski liječnici „očekuju“, a predsjednica Grabar Kitarović je propustila spomenuti je rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama…

Popis problema u zdravstvu je ogroman i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme', stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:58