USPJEŠNA OPERACIJA

Liječnici s Rebra spasili životbebi rođenoj bez pola srca. Curica napokon može uživati u djetinjstvu

Zagreb, 250711.Kardiokirurzi prof. dr. sc. Darko Anic i dr. Alen Hodalin sa KBC Rebro dio su jedinog tima u Hrvatskoj koji se bavi djecjom kardijalnom kirurgijom.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Pune dvije i pol godine trajala je borba za život djevojčice iz Pule koja je rođena s trikuspidnom atrezijom, urođenom teškom srčanom manom. Zbog nje je morala biti podvrgnuta kompleksnom operativnom zahvatu koji se sastojao od tri operacije nužne za preživljavanje. Treća, završna operacija dogodila se prošlog petka na Odjelu za dječju kardijalnu kirurgiju u KBC-u Zagreb, gdje je uigrani tim dječjih kardiokirurga, prof. dr. sc. Darko Anić i dr. Alen Hodalin, obavio opsežnu operaciju zahvaljujući kojoj će djevojčica za desetak dana moći napustiti bolnicu i uživati u uobičajenom životu dvogodišnjaka, i to bez ikakvih prepreka uzrokovanih zdravstvenim stanjem.

Opskrba krvlju

Kompliciranu operaciju po Fontanu izveli su prvi put u Hrvatskoj domaći dječji kardiokirurzi.

Djevojčica je, naime, rođena bez desne klijetke, zbog čega se cijela desna strana srca nije razvila te nije obavljala svoju funkciju, odnosno nije tjerala krv prema plućima. Prof. Anić laički je objasnio kako se srce sastoji od “dva srca”. Odnosno, srce je jedno, ali ima dvije funkcije. Dakle, lijeva strana s lijevom klijetkom ima funkciju da opskrbljuje cijeli organizam krvlju, a desna opskrbljuje pluća.

- Kod djevojčice se pluća nisu mogla opskrbljivati krvlju, i to ju je moglo stajati života. Zbog toga je odmah nakon rođenja izvedena operacija kojom joj je ugrađen takozvani B.-T. shunt, od umjetnog materijala napravljena je cjevčica koja je dovodila krv u pluća - objašnjava prof. Anić. No, kako je riječ o umjetnom materijalu, a djevojčica je s vremenom narasla, bilo je potrebno napraviti i drugu operaciju u slijedu, parcijalnu kavopulmonalnu anastomozu po Glennu.

Prerasla umjetnu cijev

- Ta operacija je uslijedila pola godine nakon prve. Bilo je nužno zamijeniti umjetnu cijev jer više nije bila dovoljno velika i široka da bi dovodila potrebnu krv. Tako smo drugom operacijom spojili venski sustav s plućima. Odnosno, kreirali smo spoj gornje šuplje vene i desne plućne arterije (anastomoza po Glennu) - kaže dr. Hodalin.

Treća po redu, operacija po Fontanu ili totalna kavopulmonalna anastomoza, trajala je približno četiri sata, i to je završna operacija koja znači i sretan kraj za malenu pacijenticu i njezine roditelje.

- Spojena je i donja šuplja vena na žile koje idu prema plućima. Kako više nema umjetnih materijala, curica će moći normalno živjeti i neće više trebati operacije. U idealnom slučaju, više nikada!

Moguća transplantacija

Ponekad se u ovakvim slučajevima dogodi da pacijenti u srednjoj dobi trebaju transplantaciju srca, ali treba uzeti u obzir da nije bilo preživljavanja kad je riječ o tako teškim srčanim manama i djeca su umirala na samom početku života - objašnjava prof. Anić.

Bebe više ne vode vani na operaciju

Prof. dr. sc. Darko Anić, dr. Alen Hodalin i dr. Dražen Belina jedina su tri kardiokirurga u Hrvatskoj koja operiraju na dječjem srcu. Dok ovaj tim nije profunkcionirao, većina djece rođene sa srčanim manam operirala se u stranim zemljama. Trošio se zdravstveni novac na skupe operacije, putovanje i boravak u bolnici. Danas se operiraju u Zagrebu na Rebru, učinak je isti, samo je sve mnogo jeftinije (u inozemstvu takve operacije stoje od 40 do 50 tisuća eura).

- Godišnje se u Hrvatskoj rodi 300-tinjak djece sa srčanim manama. Od toga je približno 200 onih koji moraju na operaciju. Mi godišnje operiramo oko 150 djece, a ostale zahvate obave pedijatri. Realno, za toliko djece nas je dovoljno, ali ipak bi uvjeti trebali biti malo bolji - objašnjava dr. Anić. Trebala bi im, dodaje, vlastita operacijska dvorana i jedinica intenzivnog liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:59