‘KAKO ĆEMO RADITI?‘

Liječnici traže hitan sastanak s ministrom Berošem: ‘Ovako više ne ide, jako se bojimo jeseni‘

Kako ćemo znati prepoznati, gdje su protokoli, kako ćemo raditi, zapitala se Vesna Potočki Rukavina
Vili Beroš
 Ronald Goršić/Cropix

Vesna Potočki Rukavina, iz koordinacije obiteljske medicine Grada Zagreba, rekla je za N1 da su liječnici primarne zdravstvene zaštite jako zabrinuti uoči jeseni te da očekuju razgovor s ministrom Vilijem Berošem jer, kako su rekli, ovako dalje ne ide.

Pojasnila je da nije samo riječ o obiteljskim liječnicima već i pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima te da deset godina ukazuju na to da obiteljska medicina dobije svoje mjesto.

- Sve te reforme bile su kozmetičke, a ne s namjerom da se sustav stvarno unaprijedi. Mi smo tijekom korona krize iz dana u dan imali sve veće obveze, ali snašli smo se i zaštitili sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Broj poziva bio je ogroman, dnevno smo znali imati i po 100 pacijenata u izolaciji“, rekla je Potočki Rukavina te istaknula da su od velike pomoći bili i epidemiolozima budući da su prvi koji poznaju obitelj, kumstva i prijateljstva.

- Jako se bojimo jeseni, kada krene sezona virusa, kako ćemo znati prepoznati, gdje su protokoli, kako ćemo raditi, zapitala se i dodala kako je nedavno njena kolegica imala u jednom danu 295 pacijenata.

- Moramo redizajnirati, prestati gubiti na kvaliteti… Uz to imamo odlazak kolega u mirovinu, a već nas fali 200. Moram reći da ih je puno preko ljeta otišlo u mirovinu jer se boje ove jeseni, rekla je.

Od ministra očekuju da ih primi i da ih čuje, a ne da sugestije koje su slali drži po ladicama.

- Neka otvori te ladice, očekujemo rasterećenje, normative, edukacije, otvaranje specijalizacija, a i o tome treba progovoriti: Sram me koliko mladi čovjek liječnik ima prihoda, a što sve vidi u toj covid ambulanti, poručila je Potočki Rukavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:53