LOŠA PROCJENA

LIJEČNICI U GOSPIĆU BORE SE ZA ŽIVOT MIGRANTA Mislili su da je samo iscrpljen, a on nakon dva dana pao u komu: 'Život smo mu spasili u zadnji tren'

Migranta su u subotu pregledali liječnici iz Korenice i procijenili da ne mora u bolnicu, da bi mu nakon 48 sati morali spašavati život

Turski državljanin u dobi od 32 godine, kojega je policija u subotu zatekla na Plješivici, brdu koje dijeli ličko od bihaćkog područja i predstavlja prirodnu granicu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u izuzetno je teškom stanju na Odjelu intenzivne njege u Općoj bolnici Gospić, gdje mu se liječnici bore za život.

I dalje u komi

U bolnicu su ga zaprimili u ponedjeljak, doslovno u umirućem stanju, iako ga je niti 48 sati ranije pregledao tim Hitne medicinske pomoći iz Korenice, čiji je liječnik zaključio da je samo iscrpljen i pothlađen te da mu hospitalizacija nije potrebna.

Glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević potvrdila nam je da je muškarca policijska ophodnja zatekla samog u subotu oko 18 sati, kao i da je u Republiku Hrvatsku ušao ilegalno. Moguće je da je granicu prešao s grupom migranata koji su ga potom ostavili jer više nije mogao pratiti njihov tempo.

U svakom slučaju, on je potom uhićen te je prevezen u Policijsku postaju Korenica. Tamo se žalio da je bolestan te ga je iste večeri, u subotu oko 18.40 sati, pregledao liječnik iz Hitne službe, zaključivši da je samo iscrpljen i kako mu nije potrebna hospitalizacija. Zadržan je u policijskim prostorijama te je u ponedjeljak pušten oko 9.40 sati, ali s rješenjem da u roku od sedam dana mora napustiti prostor Europske unije.

Tada se opet požalio na bolove i slabost pa je policija opet pozvala Hitnu medicinsku pomoć. Oni su tom prilikom zaključili da mu je potrebna hitna hospitalizacija te su ga odmah odvezli u Opću bolnicu Gospić. Do tamo je izgubio svijest i dovezen je u vrlo teškom stanju, od smrti su ga dijelile minute.

- Zaprimljen je u komatoznom i septičnom stanju i pothlađen, s tjelesnom temperaturom nižom od 30 stupnjeva. Bio je životno ugrožen te mu je u posljednji trenutak spašen život. Na intenzivnoj njezi je i dalje, životno je ugrožen, bez svijesti i, nažalost, zasad bez naznaka da se oporavlja - rekla nam je ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić.

Istraga

Ravnatelj Doma zdravlja Korenica Ivan Furlan rekao nam je da nema saznanja o događaju jer je hitna medicinska služba samo fizički u sklopu Doma zdravlja, a pravno djeluje pod Županijskim zavodom za hitnu medicinu, pa smo nazvali ravnateljicu te ustanove Elizabetu Dragičević, no ona nije tijekom jučerašnjega uspjela dana prikupiti sve relevantne informacije pa ih očekujemo tijekom današnjeg dana.

Otkako je balkanska migrantska ruta prije tri godine zakrenula prema Hrvatskoj preko sjeverozapadne Bosne i Hercegovine preko Velike Kladuše i Bihaća, na našem području je smrtno stradalo 25 osoba, ilegalnih migranata, a još toliko ih je teško ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:00