SPORNE ODREDBE ZAKONA

LIJEČNICI U PROBLEMIMA Nakon što MUP-u prijave promjene zdravstvenog stanja vlasnika oružja, ti isti pacijenti im prijete: 'Preselit ću svoj karton'

Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak / Ilustracija / CROPIX

Premda je novi Zakon o posjedovanju oružja građana na snazi već četiri mjeseca, brojni prijepori koji proizlaze iz njegovih odredbi još uvijek nisu riješeni. Poglavito se to odnosi na obvezu liječnika obiteljske medicine koji moraju prijavljivati MUP-u sve zdravstvene promjene svojih pacijenata koji posjeduju oružje, a to znači da im MUP puno češće nego li po starom zakonu oduzima oružje.

O problemima koje je izazvao ovaj zakon na tiskovnoj su konferenciji u Hrvatskoj liječničkoj komori govorili predstavnici KoHOM-a (udruga obiteljskih liječnika), v.d. predsjednika HLK-a te Žarko Katić, državni tajnik u MUP-u. Naime, zakon je ukinuo tzv. periodičke preglede imatelja oružja svakih pet godina, a istodobno nije donesen pravilnik koji bi odredio dijagnoze koje liječnici obavezno trebaju prijaviti MUP-u. Rezultat je da liječnici moraju prijaviti praktički svaku dijagnozu, a ako to ne učine, slijedi im kazna od 1000 do 5000 kuna.

Posljedica je da se posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što su krenuli s prijavama promjene zdravstvenog stanja svojih pacijenta MUP-u, liječnici suočavaju s raznim prijetnjama koje idu do toga da će "svoj karton preseliti kod drugog liječnika".

Sve su to razlozi zbog kojih liječnici traže izmjenu nedavno prihvaćenog zakona i vraćanje tzv. periodičkih pregleda, da se izradi pravilnik s precizno određenim dijagnozama, ažuriranje elektroničkih podataka CEZIH-a te traže zaštitu liječnika od svakodnevnih prijetnji. Inače, najčešći zdravstveni razlozi zbog kojih se oduzima oružje je tzv. dijagnoza "f", odnosno različiti psihički poremećaji.

Podaci govore da u Hrvatskoj ima 100.391 onih koji posjeduju oružje, a ukupno imaju 256.400 raznih vrsta vatrenog oružja. Njih 76 posto su lovci, a slijede ih strijelci te oni koji imaju oružje zbog vlastite sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:45