NOVI ZAKON O ORUŽJU

LIJEČNICI UPOZORAVAJU NA PROBLEM KOD DOZVOLA ZA ORUŽANI LIST 'Pregledi branitelja moraju biti u medicini rada, a ne u veteranskim bolnicama'

Tomo Medved, ministar branitelja
 Goran Mehkek / CROPIX

“Ministar zdravstva, uz prethodnu suglasnost ministra hrvatskih branitelja, pravilnikom propisuje način obavljanja zdravstvenih pregleda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja”!?

Ova odredba novog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, koji je u primjeni od studenog, izazvala je nedoumicu prije svega među liječnicima koji se bave liječničkim pregledima onih koji posjeduju oružje jer bi se samo za branitelje pregledi obavljali u veteranskim bolnicama, koje po zakonu za taj posao nisu ovlaštene. Tvrde i da bi se tako nepotrebno stvarao paralelni sustav zdravstvenih pregleda.

Nezadovoljstvo

Kako je uopće došlo do toga da za “zdravstveni pravilnik” treba suglasnost ministra branitelja nema pravog odgovora, osim što je na nedavnom sastanku o toj temi u MUP-u predstavnica Ministarstva branitelja Petra Ščukanec rekla kako je njihov prijedlog da se “procjena sposobnosti za rukovanje oružjem za branitelje provodi u veteranskim bolnicama”.

Naravno da je taj prijedlog naišao na nezadovoljstvo liječnika koji uopće ne vide razlog zbog kojeg bi se zdravstveni pregledi za branitelje radili u veteranskim bolnicama umjesto, kao i za sve ostale, u ustanovama koje su zakonski ovlaštene i imaju stručnjake za taj posao. Naime, u zakonu veteranske bolnice uopće nisu predviđene za taj posao jer, primjerice, nemaju zaposlene specijaliste medicine rada. Liječnici ističu da u ovom slučaju treba vrijediti isto pravilo kao i za preglede za vozače, odnosno da se pojedine skupine građana ne izdvajaju jer za to nema razloga.

No to je samo jedan od razloga nezadovoljstva liječnika novim zakonom. Naime, uz ovaj prijepor, činjenica je da još nema ni novog pravilnika koji propisuje način obavljanja zdravstvenih pregleda, kao ni liste dijagnoza koje su prepreka za posjedovanje oružja. Prema zakonu, rok za donošenje pravilnika je godinu dana. Dotad je na snazi stari pravilnik i novi zakon pa je na terenu, kažu liječnici, nastala prava zbrka.

Uz to što zakon više ne predviđa tzv. periodične preglede svakih četiri ili pet godina za one koji posjeduju oružje, propisana je obveza liječnicima obiteljske medicine da o “svakoj promjeni u zdravstvenom statusu posjednika oružja izvijesti MUP”. To znači da bi liječnici trebali prijavljivati MUP-u primjerice gripu, istegnutu tetivu, ishijas... Nakon svake takve prijave policija zadnjih mjeseci zvoni na vrata posjednika oružja, odnosi sve puške, pištolje... i upućuje ga na izvanredni zdravstveni pregled koji će platiti 400 kuna. Ako se pokaže da promjena njegova zdravstvenog stanja ne utječe na sposobnost rukovanja oružjem, MUP mu mora vratiti tih 400 kuna.

Nema konzultacija

S druge strane, ako liječnik ne prijavi “promjenu zdravstvenog stanja” ma kakva bila, a nekom se “zamrači” od visokog tlaka koji prije nije imao, pa možda u lovu propuca kolegu, odgovarat će liječnik i platiti kaznu od 1000 do 5000 kuna. Naravno, to nije jedina nevolja za liječnika obiteljske medicine koja je proizišla iz novog zakona. Zbog tih prijava i činjenice da onaj kome je oduzeto oružje “zbog promjene zdravstvenog stanja” dobiva podatak koji ga je liječnik prijavio, sve je više prijetnji, što osobnih što preko odvjetnika, a i oni su nerijetko i sami lovci s puškama u vlastitoj kući “koji prijete da će okupiti i zastupati sve te ljude u tužbama prema liječnicima te da će ih nagovoriti na promjenu liječnika”.

Prijedlog je KoHOM-a, udruge obiteljskih liječnika, da se promijeni nedavno usvojen zakon, odnosno da se ponovno uvedu periodični pregledi, ali i da se pri donošenju propisa konzultiraju zdravstveni djelatnici, što je izostalo u izradi novog zakona.

Predsjednica Hrvatskog društva za medicinu rada Azra Huršidić Radulović i predsjednica KoHOM-a dr. Vikica Krolo naglašavaju da je potpuno nelogično da MUP izdaje dozvole za oružje na pet godina i potom provjerava postoji li razlog za ukidanje (prekršaji, kaznena djela), a da za provjeru zdravstvenog stanja nema periodičnih pregleda.

Osim toga, bilo bi nužno “češljanje” svih posjednika oružja jer se pokazalo da na popisu ima i onih kojima je istekao oružni list ili su umrli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:24