SUKOB OKO CJEPIVA

Liječnička komora: ‘HUUGO nema znanja o odobravanju cjepiva u Europskoj uniji‘

‘Nije dobro da liječnička struka plasira neznanstvene teze o cjepivu protiv covida jer dovodi građane u nedoumicu‘, kaže Beroš
Cijepljenje
 Jure Miskovic/Cropix

Cijepljenje je poželjno, ali samo ako postoje znanstveni dokazi da cjepivo štiti od bolesti, poglavito od teških oblika komplikacija i velikog broja umrlih. Treba biti jasno da cjepivo nema težih neposrednih i dugoročnih negativnih posljedica za zdravlje cijepljenih. Klinička testiranja cjepiva moraju biti napravljena na velikom broju ispitanika i kroz dovoljno dugi period (5 godina) u kojem se mogu otkriti nuspojave i komplikacije.

U slučaju cjepiva protiv covida-19 ovi uvjeti nisu zadovoljeni pa tražimo objavljivanje dokaza o djelotvornosti i sigurnosti cjepiva te stručnu i javnu raspravu kao nužan uvjet za donošenje odluke o preporuci cijepljenja i o obveznom cijepljenju.

- Ne, nije ovo dopis neke antivakserske udruge, već Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO), točnije privatnih obiteljskih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji je potpisala predsjednica dr. Josipa Rodić!

Traže dokaze

Naime, stav je to udruge HUUGO na najavu da bi se uskoro moglo uvesti obavezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika te zaposlenih u socijalnoj skrbi i školstvu. Riječju, dio obiteljskih liječnika drži da cjepiva nisu sigurna ili barem da nema dokaza jesu li cjepiva sigurna i učinkovita pa je teško vjerovati da bi oni mogli pridonijeti povećanju broja cijepljenih među svojim pacijentima.

Pritom valja reći da svaki liječnik PZZ-a ima prosječno oko 1500 pacijenata o kojima skrbi. Dapače, po ovoj udruzi nema dovoljno dokaza čak ni za preporuku za cijepljenje, a kamoli za obvezu cijepljenja. Na to je reagirala i Hrvatska liječnička komora koja se "ograđuje od neznanstvenih tvrdnji i nestručnih stavova HUUGO-a da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv covida-19 nisu znanstveno dokazane", a najavljuje i postupak o takvom stavu HUUGO-a pred komorskim tijelima, što znači da bi oni liječnici koji podupiru takve stavove mogli biti i sankcionirani.

"Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga kolege se mogu educirati iz dopisa koji stižu iz HZJZ-a u kojima su sve informacije temeljene na svjetskim dokazima i iz svjetske literature, a na njima je da to prenesu svojim pacijentima", objašnjava dr. Vikica Krolo, potpredsjednica HLK za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Zamjerke kolegama

Komora kaže da iz poziva "da se objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva", koji je u ime HUUGOa putem Facebook stranice i službenim dopisima uputila predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato ni s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv covida-19 objavljenih u posljednjih godinu dana. Ova istraživanja dokazala su djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprečavanju teške bolesti i smrti, kažu u HLK.

Zamjeraju kolegama i to što očito ne posjeduju temeljna znanja o procesu odobravanja lijekova i cjepiva u EU i Hrvatskoj te naglašavaju da se niti jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje veće cijepljenosti građana pa će zato će nadležna povjerenstva Hrvatske liječničke komore zatražiti očitovanje vodstva HUUGO-a.

"S obzirom na to da je riječ o udruzi liječnika pozdravljam reakciju HLK koja se čvrsto ogradila od neznanstvenih tvrdnji i nestručnih stavova HUUGO da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv covida nisu znanstveno dokazane. Nije dobro da liječnička struka plasira neznanstvene teze o cjepivu protiv COVID-19 jer dovodi građane u nedoumicu o stvarnoj vrijednosti cjepiva", kaže ministar Vili Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:21