PREKID TRUDNOĆE

Liječnička komora prozvala Tomaševića: ‘Priziv savjesti je zajamčen, gradonačelnik vrši pritisak‘

HLK izražava žaljenje i suosjećanje zbog teške situacije u kojoj se našla trudnica Mirela Čavajda i njezina obitelj

Krešimir Luetić

 Davor Pongracic/Cropix

Iz Hrvatske liječničke komore(HLK) poručili su u srijedu kako je priziv savjesti zajamčen međunarodnim i hrvatskim pravnim dokumentima i propisima, odbijaju neargumentirane napade na taj institut u medicini i protive se njegovom ukidanju.

HLK izražava žaljenje i suosjećanje zbog teške situacije u kojoj se našla trudnica Mirela Čavajda i njezina obitelj, smatraju da se u ovom slučaju ne radi o prizivu savjesti te "odbijaju neargumentirane napade na priziv savjesti u medicini i protivi se pokušajima njegovog ukidanja".

Priziv savjesti, ističu u priopćenju, pravna je stečevina EU-a, dio hrvatskog zakonodavstva te ga jamče i mnogi međunarodni pravni dokumenti.

Taj pravni institut liječnicima omogućava da zadrže svoj osobni integritet, ističu u HLK. Povelja EU o temeljnim pravima, pravno obvezujuća za sve članice, garantira svakom pojedincu pravo na prigovor savjesti, sukladno s nacionalnim zakonodavstvima. Nadalje, pravo na slobodu savjesti iz kojeg sam institut priziva savjesti proizlazi, zajamčeno je i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. HLK ističe kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe rezolucijom iz 2010. godine utvrdila pravo na priziv savjesti u medicini.

U hrvatskom zakonodavstvu pak, napominju u priopćenju, pravo na slobodu savjesti regulirano je Ustavom, dok je samo pravo na priziv savjesti liječnika regulirano konkretno odredbama Zakona o liječništvu te Kodeksa medicinske etike i deontologije.

HLK smatra nedopustivim napade na ginekologe i etiketiranje cijele ginekološke struke, a što se, kažu, zadnjih dana pojavljuje u medijima i javnosti.

Izrazili su zabrinutost izjavom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da je 'neprihvatljivo da svi liječnici na Svetom Duhu imaju priziv savjesti', a predsjednik HLK Krešimir Luetić ustvrdio je da Tomašević vrši pritisak na liječnike.

"Ginekolozi i medicinske sestre u ovoj bolnici su zbog toga očekivano uznemireni. Ispadaju tako u javnosti prozvani, etiketirani ili 'krivci' zbog nečeg. A zbog čega to? Samo zbog toga što su odlučili koristiti zakonski dozvoljen institut", navodi se Luetić.

Naglašavaju da se priziv savjesti često u javnosti pogrešno prikazuje kao prepreka za ostvarivanje zakonskog prava na pobačaj ili prekid trudnoće.

Prema njihovim podacima u Hrvatskoj se pobačaj na zahtjev može obaviti u 28 zdravstvenih ustanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 13:53