PODRŠKA CIJEPLJENJU

Liječnički i Nezavisni sindikat: Opravdano je uvesti covid-potvrde za javni sektor

Najava da će od jeseni većina zaposlenika ali i odraslih korisnika javnog sektora morati biti cijepljena nije naišla na otpor sindikata
 Tom Dubravec/Cropix

Stav je Hrvatskog sindikata liječnika da bi se trebali cijepiti svi liječnici i pacijenti koji nemaju objektivan razlog zbog kojeg ne mogu primiti cjepivo, a ako to ne žele, podržavaju testiranje svakih 48 sati. Slično kaže i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji smatra da je testiranje najmanje invazivna metoda. S druge strane, iz Školskog sindikata Preporod ne žele otkriti koji će biti njihov plan, ali naglašavaju da neće pristati na ucjene.

Službeni prijedlog

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, napominje kako još nisu dobili ništa službeno od Vlade vezano za obvezu testiranja, ali da se o tome priča i da postoje naznake da bi se moglo ići u tom smjeru.

- Što se tiče testiranja, osobnog sam stava da je to najmanje invazivna metoda. S obzirom na to da se građane ne može prisiliti na cijepljenje, ovo mi se čini kao najlogičnije rješenje - kaže Sever, no napominje da su i pravni stručnjaci podijeljeni oko toga. Činjenica je, kaže Sever, da građani imaju svoje slobode, ali one idu tako daleko dok ne ugrožavaju druge.

- Sjećamo se na početku pandemije da su se zaposlenici domova za starije, primjerice nakon godišnjih odmora, morali testirati prije povratka na posao. Poslodavci bi tako mogli provjeriti imaju li zaposlenici covid, i tu ne vidim problem, kao što se dosad mjerila temperatura - kaže Sever.

Naglašava i da to što netko nije cijepljen ne znači da je lošiji radnik, te da bi zabrana dolaska na posao bila u tom smislu diskriminacija, te da se ne može gledati isto na odlazak na posao ili na koncert.

I Renata Čulinović-Čaić, iz liječničkog sindikata, takvog je stava, te smatra da zdravstvena struka ne smije dovoditi u opasnost svoje pacijente. Za Jutarnji je prije rekla da smatra da se svi moraju cijepiti, te kako oni koji se nisu cijepili ne bi trebali imati priznat covid kao profesionalnu bolest ako su odbili cijepljenje.

Odgovor na to kako će se sindikati obrazovanja ponijeti prema ideji uvođenja covid-potvrda za zaposlenike ipak će pričekati dok premijerove izjave ne budu slijedila i neka konkretna rješenja.

Naime, po riječima predsjednika Školskog sindikata Preporod, Željka Stipića, tek ako dođe do odluke o bilo kakvim ograničenjima u smislu ugrožavanja radno-pravnog statusa, sindikati će pokazati što imaju na raspolaganju.

Različiti mehanizmi

- Sindikati imaju instrumente, njihova je uloga da zaštite radnike, a sada smo na škakljivom terenu. Uloga sindikata je da spriječi diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Uz afirmativni pristup cijepljenju mogla se dobiti puno veća procijepljenost. Hrvati su ljudi od dišpeta, a bude li išlo kroz ucjene, bojim se da neće biti dobro.

Nastavnici sigurno jesu prosvjećeniji dio društva, no nisu otok. Uostalom, ni među liječnicima nije bolja procijepljenost. Vlast bi trebala pokazati osjećaj realnosti i stati na loptu. Agresijama, prijetnjama i ucjenama kod Hrvata se budi jedino revolt. Ići tim putem, čini mi se potpuno promašenim - poručuje Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:47