E-medicina

Liječnički pregled obavljat ćemo bez približavanja bolnici, čekanja i skidanja

Ericsson Nikola Tesla razvio je sustav nadzora pacijenata koji pate od kroničnih oboljenja

ZAGREB - Umjesto da provede dan u bolnici kako bi očitao EKG, pacijent se nalazi kod kuće, u šetnji parkom ili šoping-centru. Maleni uređaj pričvršćen trakom na grudi pacijenta, ili na prstu, za to vrijeme prikuplja podatke i šalje ih, GPS mrežom, do uređaja u ambulanti.

Liječnik očitava podatke i, uočivši nepravilan rad srca, postupa po dogovorenoj proceduri. Naziva pacijenta i poziva ga u bolnicu ili šalje po njega vozilo. Pacijent stiže dovoljno rano da bi dobio potrebnu liječničku pomoć prije nego što mu se rad srca poremeti do te mjere da ga u bolnicu dopremaju pod rotirajućim svjetlima.

Monitoring pacijenata

Tako izgleda monitoring pacijenata u društvima s dobrim zdravstvenim sustavima, a uskoro bi mogao zaživjeti i u Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla razvio je, EMH, Ericsson Mobile Health sustav nadzora pacijenata koji imaju kronično medicinsko stanje.

- Telemonitoring načelno nije namijenjen za kritične slučajeve, ali pacijentima s dugotrajnim, kroničnim oboljenjima znatno olakšava uobičajene dnevne aktivnosti - kaže Mario Ravić, rukovoditelj područja rješenja mobilnog zdravstva u Ericsson Nikoli Tesli. U Tesli ističu kako je to osobito korisno kada je riječ o djeci ako nužno ne moraju biti u bolnici, a moraju se pregledati. Djeca ostaju kod kuće, a senzori šalju podatke do liječnika bez dodatne traume po dijete.

Prava odluka

Pojednostavljeno, pacijenti koji ne moraju biti u bolnici, a zbog problema sa srcem, dijabetesom ili plućima moraju kontrolirati svoje zdravstveno stanje, zbog toga više ne moraju gubiti vrijeme po medicinskim ustanovama kako bi provjerili kakvo im je stanje. Mogu to učiniti i od kuće zahvaljujući sve razvijenijem sustavu udaljenog nadzora, telemonitoringa.

- Najvažnije je bilo to što smo u pravom trenutku, još prije sedam godina, donijeli odluku o ulasku Ericsson Nikole Tesle u e-zdravstvo jer se na temelju te odluke moglo ići i u razvoj mobilnog zdravstva - kaže Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

Svjetski uspjeh

Tim od tridesetak stručnjaka najrazličitijih profesija, od elektroničkih stručnjaka do raznih liječnika, razvio je sustav koji je Ericsson Nikolu Teslu uvrstio među svjetske kompanije koje razvijaju takve sustave. Sustav je već predstavljen na niz svjetskih kongresa, među ostalim, na Mobile World Congressu u Barceloni, Prvom kongresu o telemedicini u Tunisu, međunarodnom CTIA Wireless 2010 showu u Las Vegasu, a dobio je certifikat kojim se može koristiti na području EU, a upisan je i u hrvatski registar zdravstvenih proizvoda koji se mogu koristiti u Hrvatskoj.

Još nije u primjeni

Još uvijek nije u primjeni jer to ovisi o načinu plaćanja, hoće li ga ponuditi kao uslugu neka osiguravajuća kuća ili će biti dio usluge koju nudi zdravstveni sustav. No procjene su da bi, primjerice, samo u SAD-u u sljedećih 25 godina mogao uštedjeti oko 200 milijardi dolara, a zadržat će visoku razinu kvalitete zdravstvene usluge za pacijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:14