BOLNICE POD OPSADOM

Liječnik iz Zarazne: ‘Oprez! U zamahu smo gripe‘; Šef Klaićeve: ‘Jučer smo imali najgori dan ikad. Razlog? Imunosni dug‘

Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima

Arhivska fotografija

 Marko Todorov/Cropix

U jeku je sezona respiratornih bolesti i viroza, nakon što su u protekle dvije godine epidemiološke mjere protiv COVID-a gotovo potpuno potisnule ostale slične bolesti. Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima. Raste broj oboljelih od gripe, a da ni koronavirus nije nestao, podsjećaju i današnji brojevi. Zabilježeno je 112 novih slučajeva zaraze pa je trenutačno u zemlji oko 2400 oboljelih, javlja HTV.

- Činjenica je da nakon početka pandemije viđamo veći broj oboljelih u populaciji od brojnih virusnih uzročnika. Trenutno smo u zamahu gripe, a ima i veliki broj oboljelih od RSV-a osobito u dječjoj populaciji, rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je i kako će nam gripa ove godine teže pasti. - Krenula je ranije nego uobičajeno, brojke su velike i veliki je pritisak na hitne bolničke prijeme i ambulante obiteljskih liječnika. Bitne su kliničke slike i koliko će biti opterećen zdravstveni sustav, rekao je Barušić.

Uz gripu dominantan je i RSV virus. - I dalje je kliničke slika najteža u najmlađih - novorođenčadi, dojenčadi i mlađe djece. Oboljeti mogu i stariji, ali njihova klinička slika je na razini prehlade, rekao je, te istaknuo da su simptomi - poremećeno opće stanje na bilo kojoj razini, teškoće disanja, visoka temperatura koja se ne može sniziti, poremećaj stanja svijesti, dehidracija.

Osvrnuo se i na situaciju s COVID-om. Rekao je da je značajan broj bolesnika asimptomatski, te da je njihova važnost u širenju bolesti. - Veliki broj je onih s blažim kliničkim slikama i ne zahtijevaju hospitalizaciju, a oni koji su hospitalizirani su poglavito osobe starije životne dobi s kroničnim bolestima gdje se uz COVID aktualizira i pogoršanje neke od kroničnih bolesti, istaknuo je Barušić naglasivši da je vrijeme za oprez.

U nekim bolnicama se obaraju i dnevni rekordi u broju obrađenih pacijenata. Tako je bilo ovoga vikenda u KBC-u Sestre milosrdnice. - Ovaj vikend je zaista bio rekordan, broj akutno bolesne djece prvenstveno. Bilo je stotinjak pregleda u hitnoj tijekom ovog vikenda, rekla je Iva Mihatov Štefanović, subspecijalistica pedijatrijske pulmologije, KBC-a Sestre milosrdnice.

Zbog bujanja visokozaraznih virusa velik je pritisak i na ordinacije obiteljske medicine. Čekaonice su prepune...

Zbog izolacije tijekom pandemije, objašnjavaju liječnici, oslabio nam je imunitet, što osobito dolazi do izražaja u sezoni kada virusi haraju. - Razlog zbog čega je tako veliki priljev bolesnika, posebno s tim nekim virusnim infekacijama je sigurno činjenica da je bilo manje kontakata međusobnih i djeca su bila manje izložena i jednostavno nisu stekla imunitet, rekla je Mihatov Štefanović za HTV.

image

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić

Marko Todorov/Cropix

Navala na hitni prijem i u Klaićevoj

Dječja bolnica u Klaićevoj u ponedjeljak je oborila rekord po broju hitnih pacijenata. Jučer su, samo u pedijatrijskom dijelu Hitnog prijema, pregledali 172 pacijenta i aktivirali četiri hitne ambulante da bi zbrinuli sve pacijente. Šestero ih je zadržano na bolničkom liječenju, poručili su iz bolnice.

"Ja mogu reći da je situacija u Klinici gora nego ikad što se tiče ovog velikog broja djece koja dolaze zbog respiratornih simptoma. Mi smo posljednji vikend imali oko 40 posto više djece pregledane u hitnoj službi nego što ih imamo u najfrekventnijim zimskim mjesecima proteklih godina", rekla je za Novu TV Iva Hojsak, predstojnica Klinike za pedijatriju.

"Jako, jako je velik broj, najviše respiratorno bolesne djece. Ni moje kolege koje rade tu već više od 20 godina ne pamte ovako veliki pritisak na hitnu službu", dodala je.

Goran Roić, ravnatelj zagrebačke Klinike za dječje bolesti, potvrdio je za Novu TV da još uvijek postoji navala na hitni prijem te da je došlo puno djece s bolestima respiratornog sustava. "Bolnica je dosta opterećena. U ponedjeljak, kada su nam stigla 172 pacijenta, bio je najopterećeniji dan otkad pamtimo. Imamo dovoljno liječnika, a prema potrebi ćemo pojačavati službe. U ponedjeljak su radile dodatne ambulante, njih četiri pružale su hitnu skrb", rekao je Roić.

Ravnatelj bolnice u Klaićevoj dao je savjet roditeljima bolesne djece. "Neka potraže liječničku pomoć u slučaju da dijete ima simptome koje ne mogu sami riješiti. Apeliram i na malo strpljenja. Radimo s pola hitnog prijema jer se drugi dio uređuje i sanira, ali će svi pacijenti biti zbrinuti", rekao je Roić te dodao da zbog obnove koja je u tijeku zbog potresa nema problema s nedostatkom prostora.

Također je istaknuo što smatra uzrokom povećanog broja pacijenata. "Imunolozi i epidemiolozi najavili su ovakvu situaciju, odnosno tzv. ‘imunosni dug‘. Protekle dvije godine zbog epidemioloških mjera bilo je puno manje influence i virusnih bolesti. Popuštanjem mjera izgubili smo prirodni imunitet i virusi se sada vraćaju u nešto težem obliku", istaknuo je Roić i na kraju razgovora za Novu TV rekao da se u iduća tri tjedna, djelomično i zbog proslave Nove godine, očekuje velik broj respiratornih infekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:43