KAKO LIJEČITI KORONAVIRUS

Lijekovima snižavajte temperaturu, pijte puno tekućine, ovisno o stanju, i antibiotik

 
 Ilustracija / Profimedia, BSIP

Za koronavirus ne postoji lijek, uostalom kao ni za bilo koju drugu virusnu bolest. Za razliku od bakterijskih bolesti, koje se liječe antibioticima, virusne se liječe simptomatski.

To znači da se u slučaju ove bolesti postupa kao s bilo kojom drugom virusnom bolesti, od gripe do drugih viroza. Osim lijekova koje obično uzimamo za snižavanje tjelesne temperature, važno je unositi adekvatnu količinu tekućine zbog hidratacije cijeloga organizma. Također, mogu se uzimati vitamini, što ne znači samo vitamin C.

Sirupi za kašalj

Ako je riječ o začepljenom nosu, važno je održavati ga prohodnim fiziološkom otopinom ili drugim preparatima. Kašalj se također treba držati pod kontrolom, tako da se mogu uzimati sirupi za kašalj ili čajevi koji ublažavaju taj simptom. Dobar način za smirivanje je i inhalacija, u koju se također mogu staviti kapi koje potiču iskašljavanje sluzi.

Dođe li do komplikacija kod pacijenata koji imaju koronavirus, u nekim slučajevima bi se mogli koristiti i neki antivirusni lijekovi poput onih za liječenje HIV infekcije ili gripe.

Potrebno mirovanje

S druge strane, svaka virusna bolest, dođe li do komplikacija, može dovesti do bakterije koja se tada liječi antibioticima, ovisno o stanju, intravenozno ili oralno. Sam antibiotik, vrstu i trajanje uzimanja propisuju liječnici.

U slučajevima težih komplikacija, kada dolazi do otkazivanja organa ili nemogućnosti da samostalno obavljaju funkciju, poseže se za aparatima. Kao što je poznato, a najčešće se veže uz komplikacije od gripe, tu su respiratori i u težim slučajevima ECMO uređaj, odnosno umjetna pluća koja do oporavka preuzimaju tu funkciju. Isto je i s drugim uređajima koji zamjenjuju funkcije oštećenih organa.

Ipak, medicinski stručnjaci upozoravaju kako je riječ o bolesti koja je u većini slučajeva blaga te zahtjeva obično simptomatsko liječenje i mirovanje, poput gripe, dok ne dođe do potpunog oporavka pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:02