DOBROVOLJNI VATROGASCI

Lijepa strana Hrvatske: Ne traže ništa za svoj rad, no zaslužuju barem jedno veliko hvala

Dobrovoljna vatrogasna društva u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, a ponosni su što se i mlađe generacije uključuju u rad DVD-a

Dobrovoljno vatrogasno društvo

U Hrvatskoj djeluje oko 140.000 članova vatrogasnih društava, a čak 133.000 njih su volonteri koji su često od malih nogu uključeni u rad 1761 dobrovoljnog vatrogasnog društva. Ljubav prema vatrogastvu prenosi se s koljena na koljeno i nije neobično da su u jednom dobrovoljnom vatrogasnom društvu po tri i više generacija jedne obitelji. Požrtvovnost i hrabrost ovih volontera prepoznala je Kala, blaga negazirana prirodna mineralna voda, koja je pokrenula kampanju “JEDNA KALA, JEDNO HVALA”, čiji je cilj podržati dobrovoljna vatrogasna društva i zahvaliti im na njihovom nesebičnom radu.

Ovaj iznimno stresan i opasan poziv primarno se povezuje sa zaštitom od požara, no prema evidenciji, u 2022. godini je bilo 40 posto požarnih intervencija, a ostalih 60 posto su bile intervencije tehničke prirode: pomoć u prometu, spašavanja nakon potresa ili nevremena, dovoz vode na pojedine lokacije, te intervencije s opasnim tvarima. Dobrovoljni vatrogasci na teren izlaze danonoćno, a jedina im je plaća zadovoljstvo i ponos što su nekome pomogli spasiti život ili imovinu.

Kako kaže Laura Bortas, senior brand manager, dobrovoljni vatrogasci ne traže ništa za svoj rad, no zaslužuju barem jedno veliko javno hvala i zato su odlučili pokrenuti kampanju zahvalnosti u koju se mogu uključiti svi koji prepoznaju značaj volonterstva, a često zbog svakodnevnih obaveza i ubrzanog ritma života nisu u mogućnosti i sami mu se posvetiti.

Unatoč izazovima koje nosi ovaj poziv, broj dobrovoljnih vatrogasaca raste iz godine u godinu i njihova društva su često žila kucavica pojedinih lokalnih sredina u Hrvatskoj. U porastu je i broj vatrogaskinja - čak 23 posto ukupnog broja vatrogasaca su žene.

"Dobrovoljna vatrogasna društva u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju i ponosni smo što se i mlađe generacije uključuju u rad DVD-a. Vatrogastvo u Hrvatskoj počiva na dobrovoljstvu u kojem njezini članovi bez ikakve naknade, vodeći se altruizmom i humanošću, pomažu u očuvanju života i imovine. Nažalost, posljednjih smo godina svjedoci velikih prirodnih katastrofa, od potresa, požara do poplava i pandemije, i u takvim teškim trenucima prvi na licu mjesta bili su naše kolegice i kolege dobrovoljci. Bez njih nema sigurnosti za sve nas. Hvala Kali koja je prepoznala njihovu nesebičnu i svakodnevnu žrtvu za zajednicu i koja na zaista divan način skreće pažnju na važnost naših dobrovoljaca u svakodnevnom životu’’, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Kala će dobrovoljna vatrogasna društva podržati financijskom donacijom i zalihama flaširane vode. U kampanji mogu sudjelovati i građani. Na svakoj boci Kale nalazi se kod koji građani mogu skenirati i otići na stranicu jednakala-jednohvala.hr, na kojoj imaju mogućnost ostaviti poruku zahvale za vatrogasce. Autore najboljih poruka očekuju vrijedne nagrade: vikend proveden s vatrogascima na Pagu ili Braču, uz plaćen put i smještaj, zatim šator, pametni sat i ulaznice za Plitvička jezera za cijelu obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:42