PRVA GENERALOVA ŽENA

Lijepa Ximena politički se aktivirala i tvrdi: 'Ante Gotovina je moj heroj'

Volim našeg heroja - napisala je ovih dana pod slikom Ante Gotovine njegova prva supruga Kolumbijka Ximena Dalel na vlastitom Facebook profilu pretrpanom znacima podrške hrvatskom generalu. Ximena Dalel, prva Gotovinina velika ljubav s kojom ima i kćer, svakih nekoliko dana na profilu objavljuje Gotovinine fotografije, plakate, poveznice na Thompsonove pjesme te u komentarima ponavlja koliko ga poštuje, voli te da bi trebao biti oslobođen.

- On je međunarodni heroj, a ne samo nacionalni - napisala je među ostalim. Prošle godine Dalel Soler se i politički aktivirala, pa je sudjelovala u kampanji Liberalne stranke uz Hernandeza Efrena Diaza s kojim se pojavljuje i na mnogim fotografijama objavljenim na njezinom profilu. Također je među fotografijama obitelji objavila i one na kojima je, komentiraju joj prijatelji, njezina kći, pretpostavljamo i Gotovinina.

ŽENA I KĆI Crnokosa djevojka sa zajedničke fotografije kći je hrvatskog generala, no Ximena još uvijek nikome ne želi o tome otvoreno govoriti

U potpisu tih fotografija Ximena komentira da je to njezina najveća ljubav. Novinari Jutarnjeg lista lani su razgovarali s Kolumbijkom. Ispričala nam je tada da radi kao glasnogovornica Županijske uprave Casanare, kolumbijskog okruga na granici s Venezuelom. U tom 20-minutnom razgovoru rekla nam je kako prije nije govorila za medije na tu temu. Podsjetimo da je egzotičnu i temperamentnu Kolumbijku prvi put u romansiranoj Gotovininoj biografiji spomenuo autor Nenad Ivanković, ali tada nije naveo njezino prezime, ni čime se točno bavi, pa su se mnogi pitali je li ona možda izmišljen lik.

Gotovinini prijatelji znali su da je general u Južnoj Americi ostavio ženu i dijete, ali više od toga nikad nisu htjeli otkriti novinarima. I lani, nakon 20-ak godina od njihova sudbonosnog ljubavnog susreta, Ximena je za Jutarnji prvi put progovorila o hrvatskom generalu.

- Poštujem Antu! Kako su ga mogli osuditi na 24 godine? Nije kriv! - povjerila nam se tada. Odmah joj je bilo jasno zašto je zovemo. Pomalo nepovjerljivo, rekla je da joj je krivo zbog presude.

“Imala bih svašta za ispričati o njemu, o nama, ali mislim da još uvijek ne smijem, još nije vrijeme. Prije presude nije mi dao odvjetnik Luka Mišetić, kako mu ne bih naštetila, a sada ne znam”, rekla je i nastavila s pitanjima o presudi, reakcijama u Hrvatskoj. Zanimalo ju je kako je hrvatska javnost, a i politika, reagirala na presudu te kako će dalje teći postupak.

“Ne bih htjela reći ništa čime bih mu mogla naštetiti, a svašta bih vam mogla ispričati...”, rekla je Ximena s kojom se Gotovina oženio sredinom 80-ih te dobio kćer.

“Meni je i dalje jako stalo do njega, mogu reći i da volim generala, ali iznimno poštujem njegovu obitelj i njegovu suprugu Dunju”, povjerila se. Osim kćeri koju je dobila s Gotovinom, danas ima i sina Alejandra. O kćeri Ximeni tada nije htjela razgovarati. Samo nam je potvrdila da ima 27 godina. Iako je dugo boravila u Europi, Hrvatsku dotad još nije vidjela.

Oslovljava ga ‘general’ “Nakon studija novinarstva u Bogoti, sedam godina učila sam jezike u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj i bilo bi mi veliko zadovoljstvo doći u Hrvatsku”, rekla nam je tada Ximena i ponovila kako o odnosu s Gotovinom ne smije previše govoriti jer joj je tako rekao njegov odvjetnik. U razgovoru ga je oslovljavala kao generala, a rijetko je koristila ime.

Upoznao ju nakon Legije stranaca

Ximenu je Gotovina upoznao nakon izlaska iz Legije stranaca, kad je počeo raditi kao instruktor specijalaca za francusko ministarstvo obrane u Južnoj Americi. “Kad ju je Ante prvi put opazio u središnjoj gradskoj kavani, u oči su mu upale njezine profinjene ruke, puna usta i posve mali nos.

Potječe iz stare imućne španjolske obitelji. Ivanković je u knjizi generala opisao kao velikog ratnika, ali i zavodnika koji je ljubovao s mnogima, a volio samo dvije - Ximenu i Dunju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:31