NEĆE PODRŽATI MOST

Lijevoj oporbi covid potvrde ne smetaju, kažu da su one ‘sporedno pitanje‘: ‘Treba nam cijepljenje, ne referendum‘

Dobili smo reakcije u razgovorima s predstavnicima SDP-a, Možemo! i nedavno osnovanog Kluba socijaldemokrata

Prikupljanje potpisa za referendum najavili su iz kluba Mosta

 Damjan Tadić/Cropix

Veliko je pitanje hoće li Most dobiti podršku oporbenih stranaka i zastupničkih klubova za referendum koji pripremaju, glavni je dojam iz reakcija koje smo dobili u razgovorima s predstavnicima SDP-a, Možemo! i nedavno osnovanog Kluba socijaldemokrata.

Most je prošli tjedan najavio da počinju prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju covid-potvrda i ograničavanja neustavnog rada Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Do kraja tjedna izaći ćemo na konferenciji za medije s definitivnim pitanjem, a što se tiče datuma, odredit ćemo čim prije vrijeme u kojem ćemo prikupljati potpise. Kad ih prikupimo, oni idu na Sabor koji raspisuje referendum i/ili šalje pitanje Ustavnom sudu", rekao je zastupnik Nino Raspudić.

Širenje virusa

Prema Boži Petrovu je i u znanstvenim istraživanjima i u praksi danas dokazano, a i u drugim zemljama se može vidjeti, da covid-potvrde ne ograničavaju širenje virusa, zbog čega u Mostu žele ograničiti "neustavni rad Stožera".

"Danas u Hrvatskoj ne postoji osoba cijepljena ili necijepljena, lijeva, desna, liberalna, konzervativna koja je zadovoljna radom ovog Stožera. I upravo zbog loših rezultata rada Stožera smatramo da ovo parapolitičko tijelo nema pravo donositi odluke na razini zakona, pogotovo ne odluke poput covid-potvrda koje selektivno ograničavaju prava ljudi", istaknuo je Petrov.

Što se tiče Stožera, svi u oporbi razmišljaju slično, ali pitanje je hoće li mostovci dobiti potporu, posebno lijevo-liberalne opozicije (potpuno je jasno da od HDZ-a neće, niti to očekuju). Kada smo pitali Arsena Bauka što će napraviti u Socijaldemokratskoj partiji, kratko je odgovorio pisanim putem: "SDP kaže da nema potrebe komentirati pitanje koje nije vidio".

Prilično je izvjesno kako ni u novoj socijaldemokratskoj frakciji u Saboru nemaju previše razumijevanja za inicijativu Mosta, što se moglo vidjeti prošli tjedan u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kada je Rajko Ostojić eksplicitno zagovarao cijepljenje i pozvao Mariju Selak Raspudić da podrži vakcinaciju, a ona je to odbila.

Ne rade dobro

"Mislim kako nema šanse da stanemo uz Most jer to je njihova neodgovorna politikantska igrica. U stvarnosti, svi trebamo pozivati ljude da se cijepe i tako spašavaju živote, a ne zvati na referendume", kažu u ovoj parlamentarnoj grupaciji.

Sličan je, zasad neslužbeni, stav zeleno-lijevog bloka Možemo!. "Glavni je problem to što se puno ljudi nije cijepilo, dok su covid-potvrde sporedno pitanje. Razumije se da Vlada i Stožer ne rade dobro, no ovo što pokušava Most, teško možemo podržati", rekao nam je član Možemo!.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:44