DALMACIJA POD VODOM

Lika bez struje, poplave u Omišu i Kninu, pijavica u Šestanovcu

 Joško Ponoš/Cropix

METKOVIĆ - Dolina Neretve već pet dana živi u strahu od poplava. Vodostaj Neretve iznosi 346 cm i sve je još u okviru redovnih mjera obrane od poplave koja je na snazi već 5-6 dana.

Izvanredne mjere proglašavaju se kod vodostaja 360 cm, dok visina od 380 cm nalaže proglašavanje elementarne nepogode.

Za stanovnike desne strane grada Metkovića ona je već u stvarnosti nastupila jer su brojna prizemlja poplavila, cesta Vid – Metković je pod vodom i zatvorena za promet osobnim vozila. Granični prijelaz u Gabela polju zatvoren. Uz sve ovo danas je nakon kratkotrajne stanke opet počela liti kiša.

- Ovo je sudnji dan i gotovo. Božje prokletstvo se sručilo na nas - tako su stanovnici metkovskog prigradskog naselja Jerkovac komentirali poplave, sa kojima žive već nekoliko dana.

Mnogi su iz vode na suho izvukli domaće životinje, koze, krave, ovce i kokoši koje su uzgajali na svojim okućnicama.

Ledena kiša koja je prošle noći padala u Ličko-senjskoj županiji uzrokovala je velike štete na elektrovodovima pa su područje Korenice, Udbine, Gračaca, Bruvna, Krivoga Puta, Ličke Plješivice, Donjeg Lapca i Srba i drugih mjesta od sinoć bez električne energije.

Tijekom dana trebala bi gradove stići električna energija, a mnoga sela struju će dobiti tek sutra.

Osim na elektromreži led je počinio velike štete na voćnjacima širom Like posebno na području Gospića. Najteža je situacija u općini Perušić, području Kose i na području od Korenice prema Udbini. Šteta će se procijeniti nakon smirivanja vremena.

Zrmanja se razlila uz zgradu Gradskog poglavarstva Obrovca, ušla je u dvorište dječjeg vrtića i poplavila podrume nekoliko kuća.

Iako je obalni zid u Obrovcu i lani položio test obrane od poplava, ovih je dana doslovno spasio Obrovac.

- Voda je jutros bila i viša za 10-15 centimetara i da nije obalnog zida, sigurno bi cijeli grad bio poplavljen i više nego prije četiri godine kada je bila velika poplava. Sada bi nam voda sigurno došla do ruba prozora – kaže Marija Modrić iz rafting agencije „Riva“ čiji se poslovni prostori nalaze na obrovačkoj rivi.

Mještani Omiša danima ne spavaju mirno što zbog poplava, što zbog mogućih odrona koji svakodnevno predstavljaju potencijalnu opasnost.

Protekla noć uzrokovala je probleme u starom dijelu grada gdje su vlasnici poslovnih prostora uz pomoć vatrogasaca cijelu noć dežurali ispumpavajući vodu.

„Mještani Omiša već su navikli na ovakve situacije uslijed kiša pa smo svi bili u stanju pripravnosti tokom cijele noći, a i preko dana,“ potvrdio nam je zapovjednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić.

Zbog velikih količina oborina koje su na širem sinjskom području padale u petak i subotu došlo je do plavljenja podrumskih prostorija te nekih gospodarskih objekata.

U Trilju su vatrogasci ispumpavali vodu iz jednog gospodarskog objekta više od četiri sata. Također je došlo do odrona kamenja na županijskim cesta na dionici Sutina-Sinj i Trilj-Bisko.

Dionica Sutina Sinj bila je djelomično zatvorena nekoliko sati pa je promet tekao jednim kolničkim trakom, dok je u petak navečer iza 21 sat zbog velikog odrona za promet u cijelosti bila zatvorena županijska cesta D-649, dionica Trilj-Bisko.

U subotu ujutro Sinjane je iznenadio i kratkotrajni ali žestoki nalet tuče koja je zabijelila ceste. Nakon toga oko 11,26 sati građane je uznemirio i potres slabijeg inteziteta. Epicentar potresa bio je 14 km južno od Sinja, a jačina 2,4 stupnja po Richteru.

Razina vodostaja u HE Peruča nije kritična i u sinjskom polju nema opasnosti od većeg plavljenja, osim što se Cetina izlila na rubnim obalnim dijelovima, najviše u Otoku i prema Trilju.

Brojni podrumi kuća u Kninu, posebice u blizini rijeke Krke, poplavljeni su. Građanima su u pomoć stigli kninski vatrogasci i pomažu im u ispumpavanju vode. Voda je ugrozila i neke stambene objekte u blizini kninske bolnice.

Poplavljena su i polja na području općine Biskupija uz rijeku Kosovčicu, a zbog obilnih oborina iz svojih korita izlile su se i rijeke Krčić, te Butižnica i Orašnica, koje su poplavile obližnja polja.

Nakon povratka sa zimskih praznika, pedeset tribunjskih osnovnoškolaca neće sjesti u klupe u prostorijama svoje škole, nego će se nastava odvijati u mjesnom Kulturnom centru.

Razlog toj prisilnoj deložaciji jesu loše vremenske prilike koje su oštetile zgradu tribunjske škole u toj mjeri da je u njoj postalo nemoguće održavati nastavu. Naime, snijeg, kiša i jaka bura koja je digla krovnu izolaciju još prije Božića, te obilne kiše što su zadnjih dana padale, natopile su zidove a učionice na prvom katu su poplavljene.

Pijavica u općini Šestanovac rušila krovove i čupala stabla

Srušeni krovovi, razbacani crjepovi, iščupana drveća, posljedica su pijavice koja je u petak uvečer poharala zaseok Eremuti na sjeveroistočnom dijelu općine Šestanovac.

U svega nekoliko minuta oštećeno je šest stambenih i jedan gospodarski objekt, a orkanski vjetar koji je puhao preko 100 km na sat čupao je stabla. Najviše je stradao zapadni dio sela, gdje je i udar bio najjači.

Očevici kažu kako je sreća u nesreći da se sve zbilo u noći kada nikoga nije bilo vani, jer bi u protivnom posljedice bile kudikamo veće.

Veliko kišno nevrijeme odmah je poplavilo nekolicinu oštećenih kuća, pa su stanovnici već tijekom noći unatoč nevremenu prionuli poslovima saniranja oštećenoga.

- Sve se odigralo strelovitom brzinom. Tek što smo večerali, iznenada se začula strašna buka. Kada smo pogledali kroz prozor, imali smo što za vidjeti. Snažan vjetar je nosio sve pred sobom. Mogli smo samo nemoćno gledati kako se sve ruši. Srećom, sve je brzo završilo. Kada smo izašli, prizor je bio jeziv, sve je bilo puno granja, lišća i crjepova kao da smo preživjeli kakvu kataklizmu – ojađeno će Mario Eremut koji će proteklo nevrijeme zacijelo pamtiti cijeloga života.

Nedugo zatim pogođeno područje je obišao načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš sa suradnicima. Istoga dana srušilo se i stablo na državnu prometnicu D-39 na južnom ulazu u Šestanovac. Akcijom mještana i cestarskih službi isto je promptno uklonjeno, a promet se nastavio nesmetano odvijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:12