MOODY'S REPORT

Likvidnost u sljedećih 12 mjeseci nije upitna, a prihodi će se stabilizirati

Agrokor ima snažnu tržišnu poziciju u sektoru prodaje hrane na Balkanu, vodeću poziciju u proizvodnji hrane, očekuje se i poboljšanje ekonomskog okruženja u idućih godinu dana, napisali su analitičari u iscrpnom izvješću
 Boris Kovačev / CROPIX

U ažuriranoj ocjeni kreditne sposobnosti Agrokora, suprotno očekivanjima, rejting agencija Moody’s nije objavila pogoršanje stanja, nego je potvrdila negativne izglede i rejting B3 s kraja veljače.

“Negativni izgledi odražavaju neizvjesnost vezanu uz Agrokorovu kreditnu sposobnost uslijed ograničenog pristupa kreditnim tržištima i kratkog roka u kojem Adria (kompanija Agrokora) treba riješiti otplatu PIK kredita”, ponavlja Moody’s svoj raniji stav. Nadalje, ocjenu rejtinga, koja je od početka godine dvaput snižena, analitičari ove agencije objašnjavaju ograničenim mogućnostima generiranja gotovine zbog visokih izdataka za kamate, lošim pokazateljima kreditne zaduženosti, kompleksnom strukturom grupe, ograničenom transparentnošću financijskih izvještaja, kao i činjenicom da je zarada koncerna koncentrirana na regiju Balkana, posebno Hrvatsku, koja čini 60 posto dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u 2015. godini.

No, svoje su izvješće analitičari Moody’sa osvježili novim, pozitivnijim detaljima. Pritom navode tri elementa: da kompanija ima snažnu tržišnu poziciju u sektoru prodaje hrane na Balkanu, zatim vodeću u proizvodnji hrane te da se očekuje poboljšanje ekonomskog okruženja u idućih godinu dana. To bi trebalo osigurati stabiliziranje prihoda kompanije, “uz pretpostavku da se cijene sirovina ne smanje”.

Novi kredit

Premda je posljednjih dana postalo očigledno da je tekuća likvidnost trenutačno akutni problem Agrokora, analitičari Moody’sa ni u tom smislu ne donose ništa novo. Ponavljaju da je likvidnost dovoljna za pokriće obveza koje dospijevaju u idućih 12 mjeseci. Problem predstavlja mogućnost da kompanija ne bude u stanju riješiti pitanje PIK obveznice u ožujku 2018. godine. Uz to, navode, Agrokor ovisi o malom broju banaka, pri čemu dvije ruske, Sberbank i VTB, drže 52 posto ukupnog duga prema kreditorima.

Neovisno o tome što je Moody’s rekao, ostaje činjenica da su tržišta za Agrokor u suštini zatvorena još od siječnja, kada nije uspio realizirati planirani sindicirani kredit. Stoga je osiguravanje novih zajmova, kojima bi se ponajprije riješilo pitanje tekuće likvidnosti, ključno razmišljanje onih koji su najviše zainteresirani da sustav nastavi funkcionirati, a to su postojeći kreditori. Sve informacije upućuju na to da je Sberbank odobrio novi kredit, ali različite su informacije o njegovu iznosu i kreću se od 60 od 250 milijuna eura. U svakom slučaju, osiguran je novac za najnužnija plaćanja, dijela duga prema dobavljačima, te pokrivanje obveza prema državi.

Tako se Agrokor na kraju oglasio priopćenjem u kojem demantira spekulacije o tome da državi duguje šest milijardi kuna za poreze. Pritom objašnjava da godišnje državi plati porez u iznosu od tri milijarde kuna, od čega više od polovice ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, a ostatak je porez na dobit.

“Konstrukcije da je Agrokor dužan šest milijardi kuna značile bi da dvije godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi”, priopćili su iz kompanije.

- Agrokor je kasnio s plaćanjem državi 15-ak dana, a ti dugovi iznosili su oko 50 milijuna kuna - tvrde izvori iz kompanije.

Ispunjavanje uvjeta

No, odobrenju kredita za likvidnost prethodilo je ispunjavanje određenih uvjeta. Prema pisanju slovenskih Financi, zalog za kredit bile su dionice Mercatora koje su prenesene s tvrtke Agrokor Investments iz Nizozemske, koja je u vlasništvu Ivice Todorića, na sam Agrokor. Riječ je o 10,1 posto dionica čija se vrijednost procjenjuje na oko 40 milijuna eura. O toj je transakciji svoje dioničare putem Ljubljanske burze obavijestio Mercator.

K tome, kako navodi N1, Sberbank je odobravanje novog kredita uvjetovao i izravnim plaćanjem dobavljačima kako bi bilo sigurno da će novac dobiti oni čija su potraživanja prioritet. Stoga se transakcija obavlja preko računa za posebne namjene. To je tzv. escrow račun koji jamči da će sredstva koja su stavljena na račun biti plaćena nakon ispunjenja svih uvjeta koje su sve strane dogovorile. Izvori bliski Agrokoru tvrde da konačan dogovor još nije postignut te da se i dalje pregovara sa svim važnijim vjerovnicima.

Nema drame

- Nema drame u Agrokoru. I dalje se nastavljaju konstruktivni razgovori sa svim ključnim vjerovnicima, ne samo sa Sberbankom, kako bi se stabiliziralo poslovanje kompanije koje je sada dovedeno u pitanje - poručuju naši sugovornici bliski koncernu.

Međutim, prema neslužbenim informacijama, vjerovnici, predvođeni dvjema ruskim bankama, načelo su dogovorili plan financijskog i poslovnog restrukturiranja Agrokora i javnost bi s njime trebala biti upoznata tijekom vikenda. Tome u prilog ide i jučerašnji oporavak Agrokorovih obveznica, pa je, primjerice, cijena one koja dospijeva 2019. skočila 17,4 posto. To pokazuje da su neki investitori upućeni u pozitivan razvoj događaja. Koliko se može doznati, taj dogovor uključuje odabir prijelaznog menadžmenta koji bi u idućih šest mjeseci koordinirao procesom restrukturiranja, kao i novim kreditnim aranžmanima nužnim za stabilizaciju odnosa s dobavljačima.

Također, u idućim bi se mjesecima provela svojevrsna financijska forenzika sadašnjeg stanja, ali i revidiranje financijskih izvješća u proteklom trogodišnjem razdoblju, koja bi dala potpun uvid u stanje zaduženosti sustava, kao i procjenu razine održivog duga za kompaniju. Tek nakon toga moglo bi se provesti i konačno definiranje vlasničkih odnosa te provesti mjere kao što su pretvaranje potraživanja u kapital ili odustajanje od dijela potraživanja vjerovnika i dobavljača.

Iako su indicije određenog dogovora Agrokora s vjerovnicima donijela svojevrsno smirenje, pravi posao restrukturiranja Agrokora, a vjerojatno i neka nova era za hrvatsku poslovnu scenu, tek počinje. Kada se svojedobno prezaduženi Mercator našao u poziciji da prijeđe u strano vlasništvo, Slovenci su to jako teško podnijeli, među ostalim i zato što su se bojali hoće li slovenski proizvodi imati mjesta na policama stranog trgovačkog lanca.

Tržišne pozicije

Isto pitanje sada se nameće i hrvatskim proizvođačima. Gostujući u emisiji “Otvoreno”, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar rekao je da je njima u interesu da Konzum i Mercator zadrže svoje tržišne pozicije. Tako će i Podravkini brendovi zadržati tržišne pozicije, ne samo u zemlji nego i u regiji.

- Danas Podravka u Konzumu ima 700 svojih proizvoda. Ako Konzum izgubi tržišne pozicije, time gube svi. U toj tržišnoj utakmici mi smo strateški partneri Konzuma - rekao je Pucar. Dodao je kako je za Podravku najvažnije da se Agrokor konsolidira i prevlada krizu, kao i to da njegova kompanija “bude konsolidator prehrambene industrije”.

Posve je sigurno da slično razmišljaju i mnogi drugi domaći proizvođači. Stoga ne čude najave osnivanja svojevrsnog domaćeg konzorcija koji bi se ponajprije pobrinuo da trgovački lanac ostane u domaćem vlasništvu. Kako u intervjuu Jutarnjem listu napominje konzultant Dragan Munjiza, razumljivo je što dobavljači podržavaju dosadašnji razvoj i razgovaraju sa svojim velikim kupcem i dužnikom, ali ne misli da je moguće kvalitetno i brzo organizirati konzorcij. Ostaje vidjeti kako će domaći proizvođači artikulirati svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:58