SVAĐA U SABORU

LINIĆ HDZ-u 'Dok god popravljam vašu štetu, mogu se hvaliti rezultatima'

HDZ-ovci su aktualnu vlast prozvali zbog nesposobnosti i krivih projekcija gospodarskog rasta
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ponovio je danas u Hrvatskom saboru odlučnost Vlade da provede reforme i uvede reda u državu.

Nikakve reforme niste provodili, Hrvatska je u krizi i uništena, ova Vlada će četiri godine potrošiti na reforme i dovođenje reda u državu, neovisno kako će proći na izborima, uzvratio je Linić HDZ-ovim zastupnicima koji su aktualnu vlast prozvali zbog nesposobnosti i krivih projekcija gospodarskog rasta.

Dok god popravljam vašu štetu, vaše uništavanje hrvatske budućnosti, smatram da se mogu hvaliti (rezultatima), odgovorio je Linić HDZ-ovcima u saborskoj raspravi o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega proračuna.

HDZ-ovci su iznijeli brojne zamjerke na predloženi rebalans.

S obzirom na trenutak u kojem se predlaže, rebalans se može nazvati "'ajmo proknjižiti ono što je učinjeno", ocijenio je Ivan Šuker, dok Frano Matušić i Goran Jandroković pitaju ministra kako može govoriti o očekivanom rastu od 0,2 posto BDP-a kad svi dosadašnji rezultati i analitičari prognoziraju pad od 0,8 posto?

Linić odgovara kako su u pitanju projekcije, te podsjeća da su projekcije HDZ-ove vlasti građane gurnule u potrošnju, zbog koje su sada u dugovima. Zato ste odgovarali na izborima, pa dopustite da i mi odgovaramo, poručio je Linić.

Rebalans vam treba zbog krive ekonomske politike ove nesposobne Vlade, tvrdi HDZ-ov Darko Milinović i upozorava na dug zdravstva od nekoliko milijardi kuna.

- Porezna represija nije dala rezultata, a za vlastiti neuspjeh optužujete privatne poduzetnike, rekao je ministru Branko Hrg (HSS)

S poduzetnicima se, uzvraća Linić, vodi aktivna politika kroz reprogram dugova i rješavanje nelikvidnosti kako bi se privreda restrukturirala, zadržala radna mjesta i potaknuo izvoz. "Dvije godine krvavog rada treba da se vrati na stanje od 2008.", rekao je Linić.

Ministar financija smanjenje prihoda objasnio je nižim prihodima od PDV-a i carina zbog ulaska u EU.

Rashodovna strana se pak uvećava za 3,3 milijarde kuna sanacije zdravstvenih ustanova, ali i zbog indeksacije mirovina i određenog rasta socijalnih izdataka.

Zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić pozvao je danas iz Sabora na zaustavljanje "torture, nereda i kaosa u hrvatskim bolnicama" i poručio kako se štrajk liječnika može zaustaviti samo dogovorom i dobrom voljom i liječnika i države i poslodavaca.

Vukšić i HDZ-ov zastupnik Željko Reiner zapitali su tko će liječiti hrvatske građane s obzirom na to da je samo u četiri posljednja mjeseca iz Hrvatske otišao 151 liječnik, a medicinske sestre rade na granici izdržljivosti i uče stranke jezike kako bi i one otišle.

Vukšić i Reiner rekli su to danas u Hrvatskom saboru pošto su zatražili stanku, nakon koje su upozorili na nedopustiv način na koji je ravnatelj KB Dubrava Dragan Marinić Korolija smijenio dvoje predstojnika klinika u KB Dubrava Leonarda Patrlja i Jadranku Morović-Vergles.

Pozvali su ministra zdravlja Rajka Ostojića da se očituje o svim nemilim događajima i smjenama u KB Dubrava.

"Vlast se odnosi prema medicinskim sestrama i liječnicima kao prema pisarima, ćatama, iako ih njihovi pacijenti ističu kao najvrjedniji dio hrvatskog zdravstvenog sustava", kazao je Vukšić ustvrdivši da se sve može riješiti dijalogom, ali da dijaloga ne može biti ako se na "ne baš uljudbeni način obezvrijeđuje liječnike".

Marinić Korolija smjenio je Patrlja i Jadranku Morović Vergles zato što nisu vodili urednu evidenciju o tome tko štrajka, podsjetio je Vukšić. Dr. Patrlj poznat je i izvan hrvatskih granica, vrhunski je stručnjak za transplantaciju jetre, željela bi ga svaka bolnica, ali ne i ova vlast, ona želi, dodao je, da vodi evidenciju umjesto da presađuje jetru.

Vrhunski su liječnici smijenjeni jer nisu obavljali zadatke koji su pred njih postavili partijski aparatčici, tvrdi laburist. Patrlja je smijenio Marinić Korolija zbog kojeg su mijenjali status bolnice i snižavali kriterije kako bi ga mogli postaviti za ravnatelja u bolnici, gdje je dotad mogao biti liječnik koji ima status sveučilišnog nastavnika, rekao je Vukšić. Smijenili su ga preko tajnice "mučki i iz zasjede", a ravnatelj kaže "samo sam izvršavao naredbe". Čije? partijske, rekao je Vukšić i dodao: knjižica i podobnost su i dalje u modi.

I HDZ-ov zastupnik Željko Reiner proziva vlast da olako osuđuje liječnike i medicinske sestre umjesto da rješava probleme.

Šalje se poruka da je naknada za dežurstvo i pripravnost krađa iz državnog proračuna, mladi hrvatski stručnjaci odlaze u još jedan egzodus jer ih ova vlast vjerojatno ne treba, kaže Reiner i pita se tko će liječiti hrvatske građane.

Reier tvrdi da nije štrajk doveo do smanjena broja usluga u bolnicama, nego nestašica novca. Nije došlo do sanacije zdravstva, za to trebaju strukturne reforme, a ni jedna nije napravljena, nisu pokriveni dugovi, kaže Reiner i tvrdi da su od početka tzv. sanacije bolnice napravile milijadru kuna novih dugova.

Nisu se riješili problemi nego se diskvalificiraju liječnici i medicinske sestre, zaključio je Reiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 22:50