StoryEditor
MINISTAR SE PREDOMISLIO

LINIĆ IPAK NEĆE UZETI MILIJARDE FAKULTETIMA 'Odustali smo zbog galame koju stvaraju'

Ministar Linić tako je danas ispred Banskih dvora, odgovarajući na novinarska pitanja, povukao svoju raniju najavu zbog koje je jučer održana i izvanredna sjednica Rektorskoga zbora.
Zagreb, 130214.Markov trg.Redovita sjednica Vlade RH.Na dnevnom redu su izvjesca o radu i poslovanju HRT-a i provedbi programskih nacela i obveza HRT-a, izmjene i dopune zakona o sumama, te odluka o darovanju zemljista i objekata bivse vojarne na Borongaju Sveucilistu u Zagrebu za izgradnju Znanstveno-ucilisnog kampusa Borongaj.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da se 1,6 milijardi kuna samostalnih prihoda hrvatskih sveučilišta u ovom trenutku neće prebaciti u državnu riznicu i to zbog, kako je rekao, "galame" koju oko tog pitanja stvaraju sveučilišta, ali i poručio da će se to zbog zahtjeva državne revizije "prije ili poslije morati učiniti".

Ministar Linić tako je danas ispred Banskih dvora, odgovarajući na novinarska pitanja, povukao svoju raniju najavu zbog koje je jučer održana i izvanredna sjednica Rektorskoga zbora.

Novinari su ga pitali hoće li tih 1,6 milijardi kuna ući u državni proračun, a Linić odgovara: "Ne, neće ući jer je se odustalo od toga s obzirom na galamu koju stvara sveučilište".

Takvo ponašanje Linić smatra "jako neodgovornim" ističući da sveučilišta imaju autonomiju, no, naglašava, kada je u pitanju financiranje, dužni su se ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna.

"Neka pročitaju revizijske nalaze, jer revizija inzistira da se svi vlastiti prihodi moraju provesti kroz proračun, tako da nadležni ministar može kontrolirati način trošenja", poručuje ministar financija.

Upozorava pritom da se iz provedenih revizija svakog sveučilišta, veleučilišta i fakulteta, vidi da "revizija daje negativne ocjene jer se razbacuju novci u plaće, nekontrolirane troškove, dnevnice, a ne ono za što su ta sredstva dužni koristiti".

"Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise, a kad je to akademska zajednica, onda je to jako loše", smatra Linić.

Ponavlja da je riječ o 1,6 milijardi kuna koje su se prošle godine nezakonito, nenamjenski trošile za visoke materijalne rashode, a mogle su se koristiti za druge potrebe u obrazovanju.

"Ovogodišnji prihodi će se sada itekako ozbiljno kontrolirati kako se troše. Prije ili poslije to će se morati učiniti jer je to zahtjev državne revizije. To bi trebalo biti riješeno zakonom o izvršenju državnog proračuna i nema nikakve veze s autonomijom sveučilišta", zaključio je.

HNS: ne dirati prihode sveučilišta i fakulteta

HNS se u današnjem priopćenju usprotivio mogućnosti oduzimanja financijskih sredstava visokoškolskim ustanovama, odnosno sveučilištima i fakultetima.

Potaknut najavama ministra financija Slavka Linića da bi se u rebalansu državnog proračuna državna riznica mogla namiriti i samostalnim prihodima visokoškolskih institucija u iznosu od 1,6 milijardi kuna, HNS ističe da se radi o novcu od kojeg sveučilišta i fakulteti preživljavaju.

"Zbog te činjenice ne podržavamo takav prijedlog i smatramo da se visokoškolskim institucijama u ovom trenutku ne bi trebalo oduzimati sredstva", naglašava HNS.

Na teško stanje sveučilišta i fakulteta upozorila je i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ujedno predsjednica HNS-a, poručivši kako neće dopustiti da se na bilo koji način dira u prihod visokoškolskih institucija.

Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju financirati fakultete i sveučilišta kako bi zaista mogli biti centri izvrsnosti, ali trenutno je minimum da im se ništa ne oduzima i ne smanjuje proračun na račun sredstava koja zarađuju. Drugim riječima, da u rebalansu ostanu barem u onoj situaciji u kojoj su bili do sada, rekla je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2020 03:06