OBRAČUN SA SVIMA

LINIĆ IZJURIO IZ SABORA 'Jučer ste me branili, a danas bi me vješali!'; OSTOJIĆ 'Linić laže, nikakva istraga nije pokrenuta!'

Kako sam ja mogao pokrenuti istragu kada sam u tom trenutku bio u bolnici, pita se Ostojić
 Davor Pongračić, Damjan Tadić/CROPIX

NOVO 11.45 - Ranko Ostojić na press konferenciji prvo je pričao o problematici izbjeglica, a tek potom se osvrnuo na 'aferu Linić'

- Premijer Zoran Milanović nikad nije sreo Marija Bertinu i nikad se nije miješao u dio posla koji je policijski. Ministar unutarnjih poslova ne mješa se u kriminalističko istraživanje. Ministar može samo preko unutarnje kontrole provjeriti podatke. Ovo je recikliranje stare priče. Hrvatska je pravna država i svaka informacija se mora provjeriti. Istrage Linića nije bilo ni onda, nema je ni danas. Ali sumnje se moraju provjeriti, bez obzira na to o kome se radilo. Policija je provjeravala sumnje, te sumnje nisu potvrđene i slučaj se stavio ad acta.

Ministra unutranjih poslova više je naljutilo curenje dokumenata...

------------------------

11.40 - Nezavisni saborski zastupnik i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić u četvrtak je 'glavnim razlogom' za napuštanje sabornice, gdje se govorilo o 'slučaju Linić', označio istup bivšeg stranačkog kolege Igora Dragovana, a zbog svog 'slučaja' prozvao je i premijera, ministra unutarnjih poslova, načelnika PN USKOK-a.

Kršio sam Poslovnik, no ono što je najveći razlog (...) je Igor Dragovan, čovjek s kojm sam 25 godina gradio sustav SDP-a, koji se glasno smijao na optužbe u vrijeme HDZ-a da imam novce u frižideru (...), on danas veli normalno je istraživati Slavka Linića, objasnio je Linić novinarima ispred sabornice.

Duboko je razočaran ponašanjem bivših stranačkih kolega.

"Razočarenje je kad gledate moje kolege, do jučer su me branili svim silama, danas bi me javno vješali, više-manje za mene, ali im ne mogu oprostiti da diraju nevine ljude", istaknuo je Linić.

"Znači, sada kad to radi policija po njihovu nalogu, onda je to sve regularno, kad je to radio HDZ onda smo se itekako branili, svi su bili uz mene. To je nemoralno, nisam mogao izdržati i zato sam reagirao i kršio Poslovnik", kaže zastupnik.

Prstom upire i u premijera Zorana Milanovića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i načelnika PNUSKOK-a Marija Bertinu.

"Hoćemo govoriti o Spačvi, prvi dan kad je otvorilo istragu Državno odvjetništvo je imalo jasne podatke da nema ništa, šest mjeseci nisu mogli dati odgovor. Znate zašto, policijski USKOK je odbijao, Bertina i Ostojić su odbijali da zaključe predmet koji su po svojoj volji otvorili", tvrdi Linić.

"Šest mjeseci se moje ime povlačilo, šest mjeseci sam bio kriminalac koji je ukrao 30 milijuna kuna. Hoćete reći da je to normalan rad policije, da to nisu progoni", upitao se Linić pred novinarima i zaključio da je "sve to po nalogu Milanovića".

Bivši SDP-ovac u srijedu je potvrdio da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što tumači kao "dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić".

Linić je objasnio kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem.

Linić kaže da ne zna kako bi cijela priča mogla završiti.

"Papir koji sam dobio, dobio sam od novina, prema tome niti znam, niti mogu saznati što se događa", tvrdi.

Kritičan je i spram rada Državnog odvjetništva.

Kad ga se, kaže, optuživalo da ima novac u Italiji, Državno odvjetništvo je to radilo tri godine. Prije toga je s odvjetnicima morao ići u talijansko pravosuđe da bi talijansko odvjetnišvo provelo istragu ima li račun, tek onda je Državno odvjetništvo završilo.

---------------------------

Hrvatski sabor u četvrtak je radni dan započeo stankom koju je zatražio Klub HDZ-a zbog, kako je rekao Željko Reiner, skandala oko mogućih zlouporaba sigurnosnih službi, a zahtjevu za stankom pridružilo se još nekoliko zastupničkih klubova.

"Klub HDZ-a traži stanku zbog skandala koji se od srijede provlači medijima, a koji ukazuje na moguće zlouporabe (sigurnosnih) službi, (skandalu) koji ima velike potencijalne reperkusije na Sabor i demokraciju u Hrvatskoj", rekao je Reiner u ime HDZ-a.

Iako nije konkretizirao na koji skandal misli, jasno je da se radi o 'slučaju Linić'.

Naime, nezavisni saborski zastupnik i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što Linić tumači kao "dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić".

Linić je objasnio kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine, koji dokazuje da je načelnik PN USKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem.

Stanku su zatražili i klubovi nezavisnih ljevičara, SDP-a i nezavisnih zastupnika.

Sabor u četvrtak završava izvanrednu sjednicu, očekuje ga glasovanje o pet raspravljenih zakona.

Inače, o cijelom slučaju se oglasio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić:

- Uskoro ću sazvati press konferenciju da stanem na kraj Linićevim obmanama i lažima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 20:34