DRAMA U SDP-U

Linić: Kad pobijedimo, Milanović mora otići s čela SDP-a. Vrh stranke: To ne dolazi u obzir!

U tjedniku Globus Slavko Linić dao je intervju kojim je digao buru u SDP-u
 Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kada Milanović ne bi bio šef SDP-a, na mjestu premijera ne bi opstao ni 15 dana - rekao nam je danas zastupnik stranke u kojoj je buru izazvala ideja stranačkog veterana Slavka Linića kako onaj tko vodi Vladu ne može voditi i stranku.

Milanović šuti

U intervjuu Globusu Linić je izjavio da Milanović više ne može biti predsjednik SDP-a ako postane premijer.

No, za ljude iz vrha SDP-a, ali i druge dužnosnike te stranke nema dvojbe: “Stranka ne može biti odvojena od Vlade i Milanović, kada postane premijer mora ostati i predsjednik stranke”.

Sam Milanović nije jučer želio komentirati Linićeve ideje.

- Ne može se voditi u isto vrijeme stranku i državu, to je moje osobno mišljenje, nisam o tome razgovarao s ljudima iz stranačkog rukovodstva - bilo je sve što Linić htio reći jučer, na dan kada je izašao njegov intervju. Odmah se nametnulo i pitanje je li to pokušaj rušenja Milanovića, je li to njegova osveta Milanoviću s kojim nije u najboljim odnosima ili Linić naprosto predobro pamti loše iskustvo iz 2000. kada su Ivica Račan i SDP-ovi ministri potpuno zanemarili stranku.

‘To nije obračun’

- I 2000. se razgovaralo o opciji da Račan nakon preuzimanja Vlade prepusti nekom drugom kormilo stranke, no on to nije prihvaćao. To je bila pogreška koju SDP ne smije ponoviti - kaže Linić.

- Da Milanović ne bude predsjednik stranke, a imat ćemo koalicijsku Vladu koju će činiti četiri stranke?! To jednostavno ne bi bilo dobro - reagirao je jedan član iz vrha SDP-a.

- Pa sjetite se, probleme u Račanovoj Vladi stvarali su upravo oni stranački šefovi koji nisu sjedili u Vladi - HSLS-ov Dražen Budiša i HSS-ov Zlatko Tomčić - upozorava drugi sugovornik.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić vrlo je jasna: predsjednik stranke mora biti premijer. A s njom se slažu i članovi Predsjedništva Zvonimir Mršić i Željka Antunović, kao i nekoliko zastupnika s kojima smo razgovarali.

Mnogi se međutim slažu s Linićem kako je stranka u vrijeme Račanove Vlada bila zanemarena te stoga njegov istup ocjenjuju kao upozorenje da se to ne smije ponoviti, a nikako ne kao Linićev obračun s Milanovićem.

Jurčić: Dobra ideja!

Prije četiri godine, međutim, Milanović nije htio biti kandidat za premijera. To je bio Ljubo Jurčić.

- I danas mislim da je model “ja premijer, Milanović šef SDP-a”, bio idealan - za idealne uvjete. Hrvatska za taj model nije spremna jer institucije još uvijek nismo organizirali - kaže Jurčić i dodaje: - Naša ministarstva, kad nema premijera, zamru, jer su naslonjena na stranačku politiku. Da premijer ne bude šef stranke bit će moguće tek kad stvarna vlast bude u rukama predsjendika Sabora, odnosno, kad se premijer bude operativac, radnik, mali od kužine, ako hoćete

Jedan od premijera iz Tuđmanova doba, a koji nikada nije bio šef HDZ-a Zlatko Mateša kaže kako su tada iznad njega bili Tuđman i Sabor, pa je sve bilo teže.

- Trebalo je puno komunikacije da bi se posao odradio. A sada je premijerima daleko jednostavnije. Problem je, međutim, što nemaju s kiime podijeliti odgovornost - kaže Mateša koji ne vidi problem u tome da premijer ne bude i predsjednik vladajuće stranke jer je "bitna je sposobnost, ništa drugo".

Nema tradicije

- U Hrvatskoj je to još nedefinirano. Izvršna komponenta vlasti nadjačava i kontrolira parlamentarnu frakciju iako bi po definiciji - kaže politolog Goran Čular. Da bi se to implementiralo, objašnjava, potrebna je politička, i još bitnije stranačka tradicija, da predsjednik stranke ne figurira kao šef izvršne vlasti, već da je on osoba koja se bavi strankom, organizacijskim poslovima i ideologijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:52