BI NE BI

Linić: Moj je osobni stav da u NO-ima ne bi smjeli biti ljudi o kojima se vodi sudski proces

 Cropix

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je u radijskoj emisiji Poligraf kako on misli da bi Vladin prijedlog, po kojemu članovi nadzornih i upravnih odbora mogu biti i pravomoćno osuđeni kriminalci, trebalo povući, što je u dijelu javnosti preneseno kao izjava "Vlada će povući odluku".

No, nekoliko sati kasnije, pojasnio je izrečeno i ponovio, kako je riječ, baš kao i prije pet dana o slučaju gašenja Vjesnika, samo o njegovu osobnom stavu.

- Mene pitate nešto za što nisam zadužen, prema tome pitajte onoga tko je prijedlog izradio. Ja govorim o svom osobnom stavu, da oni o kojima se vodi sudski proces ne bi smjeli biti ni u nadzornim ni u upravnim odborima. To je moj osobni stav. Onoga tko je pisao odluku morate pitati kako je to prošlo, zašto je tako i što će biti s odlukom - ustvrdio je Linić.

Naime, Vlada je jučer donijela odluku po kojoj, primjerice, pravomoćno osuđene osobe mogu biti članovi Nadzornih odbora držanih tvrtki ukoliko nisu pravomoćno osuđene za naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima. Osim toga, istom je odlukom odlučeno da članom Uprave mogu biti nepravomoćno osuđene osobe.

To praktički znači da osoba koja je osuđena za ubojstvo koje nije povezano s tvrtkom koju nadziru, može sjediti u njenom Nadzornom odboru, a nepravomoćno osuđena osoba istu tu tvrtku može i voditi.

Iz odredbi Vladine odluke proizlazi da bi se kao kandidat za nadzorni odbor ili upravu neke tvrtke u kojoj država ima vlasnički udio mogao ponovno pojaviti i HNS-ovac Srećko Ferenčak, čije je imenovanje u Nadzorni odbor Janafa Vlada nedavno, zbog pritiska javnosti, povukla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23