SUKOB INTERESA?

LINIĆ O AFERI SVOG POMOĆNIKA 'Vjerujem da je Šegon radio po propisima i po zakonu'

Zagreb, 270412.Odrzana je sjednica Vlade RH, na dnevnom redu su 34 tocke, a medju njima i Nacrt prijedloga zakona o poticanju zaposljavanja, odlucivalo se i o prijedlozima vezanim za cijenu struje i cijenu plina.Na slici: Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je jutros za Hrvatski radio kako vjeruje da se njegov pomoćnik Branko Šegon pridržavao zakonske procedure i sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva nakon što je postao državni dužnosnik.

Slučajem Šegon, odnosno još nerazjašnjenim pitanjem je li pomoćnik ministra financija iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama, posljednjih se dana bave mediji, a očekuje se da će se s tim slučajem pozabaviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Sumnja se pojavila nakon što je u medijima objavljeno da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj odobrila (HBOR) Šegonovoj tvrtki odobrila kredit od 31 milijun kuna, te da je Šegon upravljačka prava prepustio sinu. Uz to, objavljeno je i da je Šegon, kao predstavnik Ministarstva financija, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli.

Ministar financija Slavko Linić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, rekao je kako smatra da je Šegon učinio sve po propisima, to jest da je nakon što je postao državni dužnosnik sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva. Ustvrdio je da prema tome Šegonova tvrtka ima pravo dobit kredit od HBOR-a kao i svaka druga pravna osoba.

Poručio je da to pitanje treba prepustiti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da vidi je li procedura u HBOR-u odrađena po propisima.

Nadzorni odbor HBOR-a čine, među ostalim, ministri Slavko Linić, Ivan Vrdoljak, Branko Grčić, Tihomir Jakovina, Darko Lorencin i Gordan Maras.

Na pitanje očekuje li Šegonovu ostavku, Linić je rekao da je očekuje samo u slučaju ako Povjerenstvo otkrije propuste, no izrazio je uvjerenje da do toga neće doći i da se njegov pomoćnik pridržavao zakonske procedure.

Iako je ministar rekao kako je Šegon, po njegovim informacijama, vlasništvo nad svojim tvrtkama prenio na odvjetnički ured, na stranicama sudskog registra vidljivo je da tvrtkama upravlja Šegonov sin, što je za HTV i sam potvrdio u telefonskom razgovoru. Ja upravljam svim tvrtkama, izjavio je Toni Šegon.

Potkraj prošle godine Branko Šegon se kao državni dužnosnik uključio u predstečajnu nagodbu hotelskog poduzeća HTP Korčula. Nju je za 50 milijuna kuna kupila novoosnovana tvrtka Dalmacija hoteli. Prilikom predstečajne nagodbe Ministarstvo financija i država oprostili su HTP Korčuli oko 13 milijuna kuna duga. Predstečajnu nagodbu provela je FINA u čijoj upravi radi supruga Branka Šegona - Ivna, objavio je HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:06