MINISTAR U SABORU

LINIĆ O DVIJE GODINE MANDATA 'Žalim samo zbog investicija'

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako u protekle dvije godine mandata aktualne vlade žali samo za tim što nisu osigurane investicije.

"Samo investicije. Ono što je bitno je da se u ove dvije godine mogao ojačati investicijski kapacitet na državnim investicijama. Vidimo koliko nam dugo treba vremena u pregovorima s koncesionarima u Zračnoj luci, koliko problema imamo na kapitalnim objektima u HEP-u, jer jednostavno je pitanje uvijek i zaštite okoliša i ja bih rekao i korištenje prostora za energetiku. S druge strane vidimo koliko nam treba vremena i za željeznice i očito je da će i korištenje besplatnih sredstava za infratsrukturu koštati, rekao je Linić novinarima u Saboru.

Ocijenio je kako je očito da restrukturiranje pojedinih tvrtki nije posao koji ide preko noći. "Samo gospodarski rast, evidentno s obzirom na teškoće u privatnom sektoru, kroz državne investicije može ublažiti negativne trendove na rashodovnoj strani", rekao je.

Upitan za razloge rasta deficita i javnog duga u protekle dvije godine, Linić je kazao da je deficit smanjen 2012.

"To znači da smo smanjili rastrošnost bivše Vlade, koja nije znala korigirati rastrošnost u odnosu na krizu. Kada gledamo 2014., kada gledamo 2013., imamo nove rashode. S jedne strane zbog ulaska u EU, a s druge zbog velikog duga koji nosi teret svojih kamata. Očito da u tom dijelu ušteda nismo uspjeli i da je rješenje bilo gospodarski rast", rekao je Linić.

Dodao je, međutim, da gospodarskog rasta nema, jer nema državnih investicija, a i privatni sektor je u problemima.

"Najviše je nesporazuma radi privatnog sektora, kojemu je država osigurala pet milijardi kuna godišnjih prihoda za oporavak, vodi predstečajne nagodbe da pokuša razriješiti sve dubioze pogrešnih ulaganja, loših poteza vlasnika i menagera u privatnim tvrtkama i da riješi ono što, očito, nismo uspjeli - gospodarski rast s ulaskom u Europu, a to znači veći izvoz", kazao je.

Smatra da je za smanjenje deficita nužna štednja na rashodovnoj strani, ali prije svega gospodarski rast, izvoz i investicije.

"To su jasne poruke Vlade u proračunu za 2014. pa ostaje bitka za rast. A ostaje, očito, i rješenje nesporazuma da li u ovakvim proračunskim projekcijama možemo dodatno izdvajati za gospodarstvo, koje očito samo nije u stanju riješiti petogodišnje tragedije i negativne rezultate petogodišnje krize", dodao je.

Linić: 'Od privatizacije HPB-a se neće odustati, iako će blokada zgrade umanjiti cijenu'

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić danas je izjavio kako se od privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) neće odustati, iako smatra da će sudska 'blokada' na zgradu HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu umanjiti cijenu HPB-a.

Zgrada HPB-a jučer je 'blokirana' zbog sudskih tužbi dviju tvrtki, koje traže naknadu štete od 750 milijuna kuna, rekao je Linić novinarima u Saboru.

"To može imati utjecaj na nižu cijenu. To samo pokazuje u kojoj državi živimo. Budimo iskreni, koje su to dvije tvrtke? One koje su koristile kredite, potrošile novce zahvaljujući bivšoj vlasti. Nisu stvorili ništa i sada okrivljuju HPB za svoje neuspjehe. To samo pokazuje što je ova država. Ona uvijek služi za samoposlugu, a kada netko želi raditi nered i spustiti cijenu onda se i tuži. Hvala im na pomoći", poručio je Linić.

Na pitanje hoće li Vlada zbog toga odustati od prodaje HPB-a, odgovorio je: "Ne. Prodat ćemo je. Cijena će biti onakva kakva bude zahvaljujući ovakvim ljudima koji su i inače zloupotrebljavali vlast da bi došli do kredita".

Kako su danas objavili neki mediji, rješenje o blokadi na zgradu HPB-a u Jurišićevoj ulici donijeto je zbog dviju tužbi koje se vode pred zagrebačkim Trgovačkim sudom.

Jednu je tužbu predala tvrtka Intermedia Public d.o.o. radi protupravnog postupanja s predmetima koji su služili kao hipoteka radi osiguranja kredita kojeg je ta tvrtka digla u HPB-u, dok je druga tužba tvrtke Fantazija Projekt d.o.o., a te dvije tvrtke traže naknadu štete od preko 90 milijuna eura. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:57