PORAŽAVAJUĆA OCJENA

LINIĆ O NEGATIVNOM REJTINGU HRVATSKE 'Mogu nas spasiti samo gospodarski rast i izvoz'

Zagreb, 180112.Treca sjednica Sabora RH u novom sazivu zapocela je danas Aktualnim satom, gdje su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Zoranu Milinovicu i clanovima Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Negativna prognoza agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's naznaka je što se događa u Hrvatskoj, a bez gospodarskog rasta i strukturnih reformi ne možemo očekivati pozitivnije vijesti o kreditnom rejtingu, suglasni su danas bili ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić.

„Dok ne budemo ostvarili gospodarski rast i povećanje izvoza koji će značiti da se u gospodarstvu stabiliziraju pozitivni trendovi teško je očekivati da ćemo imati kreditni rejting koji će nam omogućavati povoljnije uvjete na financijskom tržištu“, izjavio je Linić nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Linić je to rekao komentirajući ocjenu agencije Moody's, koja je izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih promijenila u negativne, potvrdivši ujedno dosadašnji rejting države Ba1.

Linić ne očekuje da će ta promjena u ovom trenutku imati bitnijeg utjecaja jer je, kako je objasnio, dosada dosta američkog i europskog novca išlo prema Rusiji, a sada će zbog novih okolnosti između njih ponuda novca na tržištima biti veća a samim tim će i njegova cijena ići dolje.

„Ovo je čisto naznaka što se događa u Hrvatskoj“, kazao je ministar financija koji je na pitanje da li je to prvi korak prema smanjenju hrvatskoj kreditnog rejtinga kazao da to ovisi o trendovima u hrvatskom gospodarstvu te o konkurentnosti hrvatskih roba i usluga unutar, ne samo hrvatskog, nego europskog tržišta.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić drži kako je Moody's-ova promjena izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnog u negativni njihova procjena hrvatskih izgleda u narednom razdoblju zbog dva tereta koji pritišću državu -fiskalne konsolidacije koja se provodi te ulaska u proceduru prekomjernog deficita. „Vlada čini sve da unatoč zahtjevima koji su dosta radikalni za prvu godinu konsolidacije, uspostavi sustav koji će biti ravnomjerniji u smislu raspodjele tereta na tri godine“, kazao je Grčić.

Naglasio je i kako će se u predstojećim tjednima, kroz razgovore, pokušati uvjeriti Europsku komisiju kako je to bolji put za Hrvatsku. „Bez strukturnih reformi koje su sada u ovom novom paketu, teško će se stvoriti zdravi uvjeti za gospodarski oporavak i rast“, kazao je Grčić zaključujući kako to moramo napraviti radi sebe a ne radi agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:41