'NISAM SE OBOGATIO U RATU'

Linić o optužbama za ratno profiterstvo: Podmeće mi špijunčina Karamarko!

 Dragan Matić/CROPIX

RIJEKA - Slavka Linića na povratku iz SAD-a dočekala je vijest da riječka policija po nalogu Državnog odvjetništva provodi istragu o kretanju i navodnom nestanku 800.000 DEM za kupnju oružja davne 1991.godine kada je Linić vodio Stožer za obranu Grada. Dok ne obavi razgovor s policijom Linić ne želi ništa komentirati, jer kaže kako ne zna što sadrži ta navodno anonimna prijava stara otprilike 15 dana.

- Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala izglasan je u petak, stupa na snagu 21.ovog mjeseca, pa me zanima kako se to provodi istraga na temelju praktički još nepostojećeg zakona. U svakom slučaju odazvat ću se pozivu kada ga dobijem, a meni je to prilika da progovorim i podsjetim kako je Rijeka i u tim godinama bila organizirani grad, s visokim mobilizacijskim odazivom i dobro organiziranom ratnom infrastrukturom.

Novac za koji se policija propitkuje bio je novac gradskog proračuna, uplatili smo ga u Sloveniju za kupnju oružja, a kada smo shvatili da su nas prijatelji Slovenci izdali jer oružje nije stizalo, osobno sam išao kod Janše i tražio povrat. U cijelosti je novac vraćen u proračun, to vam je suština, rekao nam je Linić.

O tom slučaju policija je već ispitala bivšeg čelnika PU primorsko-goranske Josipa Kukuljana, šefa teritorijalne obrane Šimu Radulića i tajnika Stožera Franju Butorca. Već ispitane osobe također kažu da oružje nikada nije isporučeno, a novac nije nestao, nego je vraćen na račun Grada.

Linić vjeruje da će s njegovim ispitivanjem krug obuhvaćen istragom biti zatvoren jer kaže jedina osoba koja je operativno sudjelovala u toj nabavci oružja, bivši šef financija grada, više nije među živima.

Linić: Nisam se obogatio u ratu

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić, smatra Linić, podmeću mu, piše Dnevnik.hr. U ratu se, kaže, nije obogatio. - Živim dobro, ali ne mogu reći da sam bogat, pogotovo ne kao Karamarko. Ako špijunčina i Oliver napišu da sam ukrao 80 milijuna, 80 milijuna, molio bih da se zapamti ta cifra u gradskim tržnicama, a vidite nema ni kaznene prijave, nema progona, jednostavno samo su podmetnuli i podmeću - rekao je Linić za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:00