BIVŠI ČLAN STRANKE

LINIĆ O SDP-ovom DUGU ZA BANDIĆEVU KAMPANJU 'To se moglo davno podmiriti i platiti puno manje, postojao je i prijedlog, ali vodstvo ga je odbilo'

 TomislavKrišto / CROPIX

Dug od gotovo deset milijuna kuna, koji će SDP obročno tijekom šest godina vraćati Televiziji Sljeme, a riječ je o troškovima predizborne kampanje na lokalnim izborima u Zagrebu 2009. godine, ta je stranka mogla davno riješiti, i to tako da podmiri samo dva milijuna kuna troška.

Tvrdi to Slavko Linić koji je u vrijeme kada se SDP suočio s dugom od 5,3 milijuna kuna koje je trebalo podmiriti televiziji Slobodana Ljubičića za kampanju u Zagrebu bio na čelu poslovnog odbora SDP-a.

- Osobno smatram da je greška Gordana Marasa koji je u vrijeme kampanje bio poslovni direktor što nije kontrolirao kako se troši novac.

Nadmetanje

Dopustila se velika potrošnja u Splitu i u Zagrebu gdje je postojao antagonizam između Zorana Milanovića i Milana Bandića - prisjeća se Linić i dodaje da je Milanović, koji je bio na čelu liste za skupštinu, želio dobiti više glasova građana nego Bandić, koji je bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

Nedugo nakon završetka lokalnih izbora Bandić se razišao sa SDP-om, a funkciju poslovnog direktora preuzeo je Dinko Suton.

- Razgovarao sam sa Sutonom o tom dugu i dogovorili smo se da bi o tome trebalo pregovarati i riješiti problem. Došli smo do toga da bi stranka platila pedeset posto troška, a ostalo bi Ljubičić riješio s Bandićem. Suton je to predočio Predsjedništvu SDP-a i Milanoviću, ali je odbijen naš prijedlog i odlučeno je da se Televiziji Sljeme neće ništa platiti, nego da se ide na sud - rekao je Linić, napominjući da se u predizbornim kampanjama lako nagomilaju troškovi i “izgubi razum”.

Drugi krug

U kampanji na lokalnim izborima 2009. godine u Zagrebu je bila određena utrka između Milanovića i Bandića, a onda je Bandić još imao trošak za drugi krug izbora gdje se sučeljavao s neovisnim Josipom Kregarom.

U Splitu je, navodi Linić, također potrošeno puno više od planiranog jer se puno uložilo u Ranka Ostojića u nadi da će na izborima za gradonačelnika pobijediti Željka Keruma. Komentirajući aktualnu nagodbu, koju je SDP postigao s Ljubičićem, odnosno njegovom Televizijom Sljeme kojoj će stranka platiti glavnicu od 4,3 milijuna i još najmanje toliki iznos kamata, Linić je rekao da je bitno teže ići u nagodbu nakon pravomoćne sudske presude kada je iznos duga jasan.

- Bilo bi dobro da se uspio otpisati dio kamata, ali je to teško pregovarati - rekao je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:05