IZOSTAO IZ PRORAČUNA

Linić otkrio nakon sjednice Vlade: Gasimo Vjesnik! Vlada DEMANTIRA: To je ministrov osobni stav

Zagreb, 140610.Koranska ulica.Ilustracija za temu o Vjesniku kojeg nitko ne cita, a drzava ga financira.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Novinsko-izdavačka kuća Vjesnik se gasi, odlučila je vlada Zorana Milanovića. Tu je informaciju novinarima potvrdio ministar financija Slavko Linić nakon sjednice vlade, piše Business.hr .

Informaciju je otkrila upravo novinarka te kuće koja je Liniću, u sklopu brojnih pitanja o proračunu, postavila pitanje o sudbini Vjesnika.

- Gotovo je, zatvaramo - odgovorio je Linić, piše Business.hr .

Međutim, iz Vladinog Ureda za odnose s javnošć u pojasnili su kako je to osobni stav ministra financija i da Vlada još nije donijela odluku o sudbini Vjesnika, piše tportal .

Dio vlade zalagao se za restrukturiranje Vjesnika, posebno ministrica kulture Andrea Zlatar.

Zbog najave gašenja, novinari Vjesnika zatražili su hitan prijam kod premijera. Njihovo pismo premijeru prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade,

Vjesnikov ogranak Hrvatskog novinarskog društva i Vjesnikova podružnica Sindikata novinara Hrvatske obraćaju Vam se s molbom da hitno primite predstavnike HND-a i SNH, a vezano uz navodnu odluku Vlade da ugasi dnevni list Vjesnik.

Budući da smo u posljednja dva mjeseca Vladi predlagali sadržajnu i financijsku konsolidaciju lista Vjesnik, molimo Vas da još jednom, posljednji put prije odluke, saslušate naše prijedloge i argumente.

Novinari i zaposlenici Vjesnika u nekoliko su navrata bivšoj vladi predlagali donošenje zakona o Vjesniku kao javnom glasilu, a Skupština HND-a tri je puta u posljednjih šest godina takav prijedlog poduprla u svojim zaključcima. Nekoliko smo puta u posljednjih nekoliko godina tražili i nudili projekte koji bi listu osigurali budućnost na tržištu, ali ih nijedna uprava nije uvažila.

Iako ne namjeravamo omalovažavati bilo koga tko je poput nas u teškom položaju, smatramo da sedamdesetdvogodišnji Vjesnik ipak ne bi trebao tek tako otići u stečaj.

Stoga ćemo ponoviti što smo napisali u pismu Vladi od 9. siječnja: mi, novinari i zaposlenici Vjesnika u budućnosti vidimo Vjesnik kao javno glasilo te ozbiljne, širokoj javnosti otvorene, uravnotežene i vjerodostojne novine koje će se bezrezervno zalagati za demokratske vrijednosti i europski put Hrvatske. Spremni smo uložiti sve svoje radne i intelektualne potencijale da se to i ostvari jer Hrvatska takve novine zaslužuje.

Molimo Vas da nas što skorije primite na razgovor, a potom i odlučite o Vjesnikovoj sudbini, stoji u pismu objavljenom na stranicama HND-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:47