MINISTAR U DUBROVNIKU

LINIĆ 'Poduzetnici su nesposobni za investicije jer su prije ulagali u zgradurine, umjesto u hotele'

 Tonči Plazibat/CROPIX

Samo 13 posto hrvatskih tvrtki su izvoznici, međutim riječ je o poduzetnicima koji zapošljavaju pola hrvatske radne snage, zarađuju 65 posto ukupnih prihoda od prodaje i ulažu 70 posto od ukupnih ulaganja u razvoj.

Brojke su to kojima je jutros u Dubrovniku otvorena 12. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

- Budući da su hrvatski poduzetnici u posljednjih pet godina najvećim dijelom ulagali u nekretninski biznis, dakle zemljišta, zgradurine i poslovne prostore, a ne primjerice hotele, danas su financijski nesposobni za nova ulaganja - poručio je ministar financija Slavko Linić.

Vlada se do sada bavila sređivanjem nečistog stanja, dodao je, a s ovom godinom će se okrenuti prema razvoju i bitci za osvajanje tržišta.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev poručio je pak da je upravo izvoz kruna poduzetničkog djelovanja.

- Izvoznici kao i atletičari moraju imati snagu i brzinu, ali i hrabrosti i odlučnosti da bi se mogli nositi s konkurencijom - zaključio je Kovačev.

HBOR je hrvatskom izvozu lani bio potpora s 8,4 milijarde kuna koje su plasirali kao kredite i jamstva, a u prvih sedam mjeseci ove godine riječ je o iznosu od četiri milijarde kuna.

- Još smo uvijek uvozno orijentirano gospodarstvo i imamo deficit u robnoj razmjeni. Treba vidjeti je li problem u nedostatku potražnje, proizvodu ili nedostatku hrabrosti - kazao je Kovačev.

Velika podrška izvozu trebao bi biti sasvim novi sustav gospodarske diplomacije koji bi prema najavama Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih poslova, trebao profunkcionirati već ovaj mjesec. Tako će hrvatska veleposlanstva imati zadatak dojavljivati sve potencijalne izvozne poslove, a profunkcionirat će i nova web stranica na kojoj će poduzetnici moći prijavljivati trgovinske barijere kako bi one bile riješene u što kraćem roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:30