ČEKA SE OČITOVANJE

Linić se opet žalio saborskom odboru

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nezavisni zastupnik Slavko Linić poslao je još jednu predstavku saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, nakon što je u javnost dospio dokument koji dokazuje da je nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) provodio izvide.

Saborski odbor već je zatražio očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova, no ono još nije stiglo, potvrdio je u utorak predsjednik Odbora Miroslav Tuđman.

"Gospodin Linić je 14. rujna poslao zahtjev za kontrolu i nadzor policije, ukazujući na temelju priloga koje je dostavio da je PNUSKOK postupao prema njemu tijekom 2014. i traži da Odbor provede nadzor", kazao je Tuđman novinarima u saboru.

O Linićevoj predstavci Tuđman je u utorak na sjednici izvijestio članove Odbora i kazao kako je već zatražio očitovanje od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. "Zatražili smo očitovanje 16. rujna, ono do sada nije došlo i kada dođe onda ćemo sazvati sjednicu Odbora", rekao je Tuđman.

Odbor je u lipnju prošle godine radio izvide u MUP-ovu Operativno-tehničkom centru (OTC) i tražio izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) na temelju Linćeve predstavke, u kojoj je tvrdio da ga se nezakonito prati po nalogu premijera Zorana Milanovića i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Linićeva je predstavka tada odbačena većinom glasova, a HDZ-ovi članovi izišli su s izdvojenim mišljenjem, po kojemu nije moguće utvrditi točnost Linićevih navoda.

Prije desetak dana mediji su objavili dokument koji pokazuje da je PNUSKOK u kolovozu prošle godine provjeravao Linića i njemu bliske osobe. U prijavi se Linića sumnjiči da je u vrijeme dok je bio ministar financija iz Hrvatske iznio milijun američkih dolara i stavio ih na račun kćeri svoje supruge. Navodi se i da sa suvlasnicima vezanim uz aferu Tržnice Rijeka posjeduje vrijednu vilu u Švicarskoj.

Taj dokument Linić je protumačio kao dokaz da ga se nezakonito istraživalo, na što mu je ministar Ostojić uzvratio konferencijom za novinare s koje je poručio kako policija ima dužnost postupati po prijavama čak i kad su anonimne, "kako bi se eliminirala sumnja o mogućem lažnom optuživanju prije no što dođe do izvida".

Linić je, međutim, najavio da će se ponovo obratiti Odboru, što je ovih dana i učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:25