MINISTAR FINANCIJA ODGOVARA NA KRITIKE

Linić: 'Živimo u društvu gdje svatko pokušava galamiti i svi se protive promjenama'

 Davor Pongračić/ CROPIX

ZAGREB - Kad se donese zakon o strateškim investicijskim projektima i po njemu se počne raditi vidjet će se da nitko ništa neće rasprodavati u Hrvatskoj, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući primjedbe na prijedlog tog zakona.

U razgovoru s novinarima nakon potpisivanja ugovora o zajmu između Europske investicijske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak Linić je rekao da kad se završi proces oko donošenja zakona, "kad donesemo zakon, kad počnemo raditi, onda ćemo vidjeti što to mi prodajemo ili rasprodajemo. Vrlo jasno i nedvosmisleno: nitko ništa neće rasprodavati u ovoj Hrvatskoj", istaknuo je.

Do jučer su bili napadi na hrvatsku Vladu da ništa nije učinila za velike investitore, da smo zemlja puna barijera, zbog kojih investitorima trebaju godine da dovrše investicije. To su prigovori investitora i razlozi zašto mnogi kažu da je teško investirati u Hrvatsku, napomenuo je Linić.

Istaknuo je kako je Vlada sada napravila jedan od zakona kojim će se pokušati otkloniti slabosti, a to je da nakon 23 godine nismo riješili pitanje zemljišnih knjiga i njihove usklađenosti s katastarskim evidencijama, niti potrebne odnose i odluke koje govore o komasaciji, neovisno da li je riječ o građevinskom ili nekom drugom zemljištu. Prijedlog Vlade je da to radimo na ovaj način i što imamo? Imamo opstrukcije, kazao je Linić.

Dodao je da je sličan otpor bio i u procesu donošenja zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama te zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, nakon predstavljanja nacrta prijedloga zakona o porezu na nekretnine, kao i protiv privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

"Mi živimo u društvu gdje svatko pokušava galamiti, svatko pokušava zaustaviti bilo kakve promjene. Da li to znači da ne smijemo ništa promijeniti u Hrvatskoj? Mi ponudimo rješenje što ćemo učiniti i što se onda dogodi? Sve je protuustavno", kazao je Linić i dodao da bi bilo dobrodošlo da se, ako nešto ne valja, kaže kako to treba promijeniti, ali da to oni koji kritiziraju ne čine.

Novinari su ministra financija upitali i o njegovom navodnom ovotjednom sastanku s predstavnicima turskog ulagača u Dina Petrokemiju Caliskana, na što je Linić odgovorio da kod njega nisu bili.

Dina Petrokemija je podnijela prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe i u Ministarstvu financija je obavljen razgovor s 'državnim' vjerovnicima, a to su Porezna uprava, Carina, HEP i dr. i svi smo spremni za predstečajnu nagodbu. U dosta dobrim smo kontaktima i s bankovnim sektorom, ministar gospodarstva je pokrenuo pitanje kupnje zemljišta (za LNG od Dine) i prema tome riječ je o predstečajnoj nagodbi koja se može dovesti do kraja relativni brzo i o tome se može razgovarati, kazao je.

Međutim, koji su problemi u Dini, zašto nisu pokrenuli proizvodnju i zašto ne plaćaju radnike, treba razgovarati sa sadašnjom upravom i Nadzornim odborom, zaključio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:36