KADROVSKE MUKE

LINIĆEV NASLJEDNIK BEZ POMOĆNIKA I ZAMJENIKA Nitko sposoban ne želi taj posao

'Lalovcu je teško. Radi 24 sata dnevno, sve radi sam jer nikako ne može privući ljude koji mu trebaju'
Zagreb, 180614.Vlada RH.Sjednica Vlade RH na kojoj su prvi put bili novi ministar zdravstva Sinisa Varga i ministar znanost, obrazovanja i sporta Vedran Motrnar.Na fotografiji: ministar financija Boris Lalovac.Snimio: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Prošlo je već mjesec i pol otkad je parlamentarna većina Kukuriku koalicije za novog hrvatskog ministra financija imenovala Borisa Lalovca, dotadašnjeg zamjenika Slavka Linića. Preuzeo je težak zadatak i nakon nekoliko javnih nastupa nestao s medijskog radara.

Nije mu lako

- Lalovcu je teško. Radi 24 sata dnevno, sve radi sam jer nikako ne može privući ljude koji mu trebaju u Ministarstvo financija, jednostavno se nitko ne želi prihvatiti tog posla - obrazložio nam je jedan član Milanovićeve Vlade muke ministra financija. SDP-ovi kuloari prenose i da se u potragu za zamjenikom ministra financija uključio i sam premijer Milanović. Lalovac je pak, kad je prihvatio naslijediti Linića, bio zadovoljan jer je dobio odriješene ruke da sam bira ljude s kojima će raditi.

Ipak, odlaskom Linića Lalovac je doista ostao osamljeni vladar odaja u kojima se kroji sudbina državnih financija.

Prvo je nakon smjene Branka Šegona, Linićeva kadra i prijatelja, ostao prazan ured preko puta Lalovčeva.

Potom se Lalovac postavši ministrom iselio iz ureda zamjenika u kabinet ministra. U centralnoj prostoriji između praznih ureda u kojima su radili Šegon i Lalovac ostale su tajnice koje još čekaju da im ministar useli svog zamjenika i pomoćnika.

I u tome je Lalovčev najveći problem. Među brojnim zadacima koje si je postavio prvi je bio - dovesti zamjenika i pomoćnika u Ministarstvo, i to ljude koji su svoju sposobnost u bavljenju tokovima novca dokazali na tržištu i koji će se baviti isključivo državnim financijama, a nikako političkim intrigama.

Donošenje odluka

Tako postavljen zadatak Lalovca je doveo do toga da nema ni zamjenika, ni pomoćnika. Do isteka mandata u izazovnoj gospodarskoj situaciji nitko od ljudi kakve bi htio ne želi na sebe preuzeti odgovornost za rješenja i donošenje odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:12