NETOLERANCIJA

LISTA NEPOŽELJNIH Bubalo novinara s paralizom spriječio da izvještava jer mu se ne sviđa što piše?

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo (HDSSB) odlučio je prije mjesec dana revidirati popis medijskih kuća, novinara i fotoreportera kojima se šalju pozivi na protokolarna i službena događanja Grada Osijeka.

Na nju su dodana brojna nova imena i mediji, ali je dio njih i skinut s liste bez ikakva obrazloženja. Među njima su, primjerice, fotoreporteri nacionalnih fotoagencija, lokalne Osječka i Vinkovačka televizija, ali i jedan aktivni novinar - Saša Drinić. Suradnik Radija Plus, OSTV-a i tjednika Aktual, već gotovo mjesec dana na dobiva pozive iz Grada na adresu svoje elektroničke pošte, a da ga je upravo Bubalo izbacio s mailing liste, potvrđeno mu je i u gradskoj upravi.

Bubalova lista

- Nazvao sam gradsku službu za protokol i pitao je li riječ o pogreški. Rečeno mi je da nije pogreška, već da je gradonačelnik tražio listu na pregled i dostavio im novu na kojoj nije bilo moje adrese. Tada mi je poručeno i da nazovem tajnicu Grada te da će mi ona sve objasniti, no ja to nisam učinio niti ću učiniti - rekao nam je Saša, inače omiljena i rado viđena osoba u osječkim novinarskim i općenito društvenim krugovima koji, unatoč stopostotnoj invalidnosti zbog cerebralne paralize, neumorno uz pomoć svoje obitelji i prijatelja posjećuje i bilježi praktički sve bitne događaje u Osijeku i prenosi ih javnosti.

Saša je uzroke ovakvog Bubalovog ponašanja potražio u jednom pitanju nakon skupa Proinvest u Osijeku održanog u organizaciji Vlade 18. ožujka, što je, zanimljivo, i datum od kojeg je na snazi i nova mailing lista. Bubalo mu je tada u mikrofon rekao kako je razočaran onim što je čuo kada su investicije u pitanju, a kada je ga je Saša upitao: “Znači li to da ste razočarani i svojim prijateljem te do jučer prvim suradnikom, a danas ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom?”, Bubalo je, prepričava Drinić, zastao, pogledao u njega, nasmijao se i rekao: “Ivana jako dobro poznajem”. Nakon toga pozivi iz Grada prestali su mu stizati.

I drugi izbačeni

Saša Drinić jučer je održao i kratku presicu o svom slučaju kako bi ukazao na to da je izbačen s mailing liste “iz razloga koji su znani samo gradonačelniku i njegovom protokolu”.

- Cilj mi je reagirati i zbog ostalih koji su izbačeni s liste, jer to nije način na koji u 21. stoljeću, u demokratskom društvu, može i treba reagirati jedan gradonačelnik. Medijska sloboda i sloboda govora ne smije biti ugrožena. Njegov je problem ako mu nešto ne odgovara, ali ovako se nema pravo ponašati - poručio je Saša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:57