NAJGORI U HRVATSKOJ

LISTA SRAMA Vlada će objaviti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima

 Duje Klarić / CROPIX

Nakon liste poreznih dužnika, Ministarstvo rada trebalo bi objaviti listu srama poslodavaca - popis onih koji tri mjeseca nisu isplatili plaće svojim radnicima, piše HRT .

Nagađa se da više od 10.000 tvrtki za oko 55.000 radnika nije uplatilo plaće ni doprinose u prva četiri mjeseca ove godine. Većinom su to tvrtke s jednim, fiktivnim zaposlenikom, što najviše šteti mirovinskom sustavu.

Staž se, naime, ostvaruje ulaskom u radni odnos, a ne uplatom doprinosa. Stoga pravo na mirovinu imaju i takvi zaposlenici iako za nju godinama ni kunu nisu uplatili.

Provjeravat će se i imovina vlasnika tvrtki te zašto, ako ne mogu isplaćivati plaće, tvrtke nisu u predstečajnoj nagodbi ili stečaju.

Prije gotovo dvije godine objavljen je porezni stup srama. Na popisu Porezne uprave našla su se 7124 poduzeća, 3066 obrtnika i 82.180 građana . Među poduzećima odabrana su ona koja duguju više od 300.000 kuna i država od njih ukupno potražuje 15 milijardi kuna, a listu predvode Tempo, HRT i zagrebačka papirna industrija Pan.

Granica za obrtnike je dug veći od 100.000 kuna, a ukupno duguju 4,4 milijarde kuna. Najveći grešnik iz te grupacije bio je Mirko Rapić iz Šibensko-kninske županije koji duguje čak 41,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:07