NEGIRAJU PROFIT

LJEKARNICI POSLALI OPSEŽNO OBJAŠNJENJE ZAŠTO SU NEKE STVARI DRASTIČNO SKUPLJE 'Cijena alkohola u nabavi skočila je 300 posto, maske 20 puta'

Dezinficijensi i zaštitne maske u ljekarnama prodaju se po trenutačno realnim cijenama, a hrvatske ljekarne i galenski laboratoriji počeli su sa samostalnom proizvodnjom antiseptika i dezinficijensa, izvijestila je u četvrtak Hrvatska ljekarnička komora (HLJK)
 Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvatska ljekarnička komora poslala je danas opsežno priopćenje u kojem objašnjavaju kakva je situacija sa nabavom dezinficijenata i antiseptika te zaštitnih maski, ali i zašto su ti artikli drastično poskupjeli u odnosu na razdoblje prije epidemije koronavirusa.

Kako navode, susreću se s dosad nezabilježenom potražnjom za tim proizvodima te su "upregnuli sve raspoložive resurse u proizvodnju dezinficijensa i nabavku zaštitnih maski". Ističu kako su maloprodajne cijene porasle kao posljedica rasta cijena sirovina i do šest puta, kao i osjetnog rasta cijena ambalaže, na što ljekarnici nemaju utjecaj.

Nabavna cijena alkohola skočila je za gotovo 300 posto, dok su cijene zaštitnih maski u nabavi i do 20 puta skuplje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, ističe HLJK.

- Potrošnja alkohola i dezinficijensa u posljednjih 12 tjedana može se usporediti s cijelom prošlogodišnjom prodajom u ljekarnama diljem Hrvatske, a imamo saznanja kako je situacija ista ili slična i u drugim zemljama. Trenutačno ovisimo o dobavljačima koji imaju višestruko veće cijene od onih na početku godine, zbog čega je važno osigurati lokalnu proizvodnju alkohola, dezinficijensa i ambalaže, na što su u ovom trenutku fokusirane domaće veledrogerije i galenski laboratorij te drugi proizvodni pogoni. Pritom je naš prioritet opskrba cjelokupnog zdravstvenog sustava učinkovitim sredstvima za borbu protiv nevidljivog neprijatelja, pa je veliki dio namijenjen upravo bolnicama gdje je ključno minimizirati prijenose zaraze. Dio će svakako biti dostupan i u ljekarnama kako bismo pomogli građanima u zaštiti - istaknula je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

'Vjerujemo da će se situacija normalizirati'

Slična je situacija i sa zaštitnim maskama, čija je nabavna cijena u ovom trenutku ide i do 19 kuna, iako je tijekom prošle godine takva ista maska u veleprodaji bila procijenjena na četiri kune.

- Naš je zadatak odgovoriti na potrebe građana, no ne možemo utjecati na nabavnu cijenu, niti takve maske možemo prodavati ispod cijene po kojoj su kupljenje od veletrgovaca. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s Državnim inspektoratom i vjerujem da će se, sukladno zakonima i propisima, situacija na tržištu uskoro normalizirati u korist krajnjih kupaca - rekla je Ana Soldo.

Proizvodnja antiseptika i dezinficijensa odvija se u Plivi, galenskom laboratoriju u Splitu i Zagrebu te u manjim tvrtkama koje su preusmjerile postojeću proizvodnju u razvoj ovih proizvoda.

„Javni ljekarnički lanac Republike Hrvatske pokazao se kao jedna od ključnih karika javnozdravstvene sigurnosti. Ovim se putem želim zahvaliti svima koji su se pravovremeno uključili u proizvodnju s ciljem opskrbe domaćeg tržišta proizvodima koji su trenutačno, mogu tako reći, najtraženiji na svijetu. Vjerujem kako će ljekarnici na taj način doprinijeti borbi protiv korona virusa te zaštititi zdravlje građana - dodala je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2021 05:13