BOJKOT SJEDNICE

Ljevica napustila dvoranu nakon što su vidjeli tko se pojavio na raspravi o transrodnosti: ‘Sramotno!‘

- Ovo je zaista sramotno - poručila je Ivana Kekin iz Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

Saborska zastupnica Ivana Kekin

 Damjan Tadic/Cropix

- Ovo je zaista sramotno - poručila je Ivana Kekin iz saborskog Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka, nakon čega je lijeva oporba napustila današnju sjednicu koju su na inicijativu udruge Hrvatska mati zajednički sazvali Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za obitelj, mlade i sport. Ljevicu je razljutilo prisustvo konzervativne aktivistice Željke Markić, kao i podaci navedeni u tekstu same najave sjednice u kojima se tvrdi da je u zadnjih sedam godina u Hrvatskoj zabilježen veliki porast dijagnoza poremećaja spolnog identiteta.

Nakon demonstrativnog napuštanja sjednice lijeva je oporba samu sjednicu nazvala "sramotnom i kvazistručnom", ustvrdivši, kako prenosi Hina, da se barata "lažnim i izmišljenim brojevima". Dvoranu su napustili poručivši da "ne žele davati legitimitet kvazistručnjacima poput Željke Markić ili Hermana Vukušića, koji sudjeluju na sjednici iako nisu nimalo stručni za tu tematiku".

- Očito se nismo našli kako bismo sa stručnog aspekta razgovarali o temi transrodnosti u djece i mladih, nego kako bi se neuspješni i propali političari homofobnih, transfobnih i šovinistiških stavova, koji su ih i gurnuli na političku marginu, pokušali preko te teme vratiti u politički mainstream. Ovo je na sramotu Socijaldemokrata, čija je predsjednica Odbora za zdravstvo organizirala stručni skup na kojoj su nas o transrodnosti trebali poučavati notorni likovi poput Hermana Vukušića i Željke Markić, koji se pet minuta u životu nisu bavili temom transrodnosti - rekla je Kekin.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako je 2013. sudjelovao na konferenciji Savezne antidiskriminatorne agencije u Njemačkoj, gdje je čuo da su dvije trećine adolescenata u svijetu, koji su transrodne osobe, pokušali ili ozbiljno razmišljali o samoubojstvu zbog odnosa društva prema njima.

- Ovakvim cirkusima kakvog su nam danas, nažalost, priuštili u Hrvatskom saboru, ubijamo ljude, govorimo im da su drugačiji, lošiji i da nemaju pravo živjeti u našem društvu - smatra Grbin.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović istaknula je da transrodnost nije poremećaj. Nema tolerancije za netolerantne, poručila je zapitavši hoće li idući okrugli stol u Saboru biti o rasnim zakonima ili ograničavanju prava žena na slobodnije odijevanje.

Diana Avdić iz udruge KolekTIRV, koja je prošla proces promjene spola, rekla je kako je došla na sjednicu s idejom otvorenog dijaloga, ali zbog odabira govornika to nije bilo moguće.

- Žao nam je da se nauštrb djece i njihovog zdravlja pokreću političke kampanje osoba koje već neko vrijeme nisu aktivne u politici. Nas ne zanimaju nečiji svjetonazori nego znanstvena rasprava. Izjave psihijatra Vukušića vrijeđaju mene kao transrodnu ženu. On transrodno stavlja u ekvivalent s travom na pašnjaku i kolačićem, to je apsolutna banalizacija postojeće medicinske dijagnoze, za koju postoje liste stručnjaka educiranih na tu temu, a Vukušić nema veze s njom - kaže Avdić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:31