ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ljevica sad plače, a kad se huška na HDZ, onda licemjerno šuti. Vidim i da huškač s Pantovčaka komentira...‘

‘Škoro kao neki naivni pajac upada u mrežu svih aktera koji će ga pregaziti kao plitak potok za koji dan‘, rekao je premijer
Andrej Plenković
 Ivo Ravlic/Cropix

Predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, posjetio je danas Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku županiju, kako bi dao podršku kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora.

- Moram priznati da mi je jako zanimljivo promatrati ovu kamapnju. Vidim da huškač s Pantovčaka komentira da neki huškaju. Nakon njegovih izjava o Bugarskoj zabilježena su dva incidenta protiv bugarskih državljana u Hrvatskoj. Ljevica se sada zgraža huškanje od strane Škore, a Škoro kao neki naivni pajac upada u mrežu svih aktera koji će ga pregaziti kao plitak potok za koji dan. Kad on huška prema HDZ-u, onda je ljevici to non issue, to onda ne postoji. A kad vide tu vrstu huškanja, onda plaču. I to je fenomen ovih izbora. Imate ljevicu koja plače i Škoru koji je tu retoriku prenio na druge, rekao je Plenković.

Za Možemo! Plenković kaže kako se radi o skupu nevladinih udruga, ekipi koja je iz participativne demokracije prešla u reprezentativnu demokraciju.

image
Andrej Plenković
Ivo Ravlic/Cropix

- Svi koji su šutjeli na Milanovićevo gađenje čitave scene, šute i dalje. Sad malo plaču jer se i njih tiče. Ali, pogledajmo tko su akteri koji brinu o tome da hrvatski građani dobivaju plaće, imrovine, da imaju cjepiva, da imamo turističku sezonu, one koji brinu da ćemo u rujnu Pelješkim mostom povezati zemlju, da infrastruktura danas i prije nekoliko godina nije ista... To su kapitalne razlike između političkih stranaka koje imaju znanja i sposobnosti od onih drugih. No, na izborima s egrađani nekada ne vode time. Ali to je isto demokracija, izjavio je Plenković.

Premijer je komentirao i popuštanje mjera. Ne misli da se radi o predizbornom potezu.

- Ajmo to malo staviti u kontekst. Je li Hrvatska imala policijski sat? Jesmo li zaustavili gospodarstvo? Jesu li radili dućani? Ugostiteljski objekti? Govorimo o produljenju radnog vremena za jedan sat i omogućavanju rada restoranima u zatvorenom dijelu. Ako je to politički potez koji će utjecati na izbore, mislim da su to kreativni komentari. Mislim da to nema veze s izborima nego realnim tijekom epidemije, kao i dosad, rekao je Plenković.

- Što se brže procijepimo, to će nam biti bolje. izgledno je da će u idućoj godini ići cijepljenje i za osobe ispod 18 godina.

- Na razini EU dogovorena je digitalna covid-potvrda, ne putovnica. Ovo je način kako olakšati putovanje preko granice u kontekstu covida. Potvrda jeste li preboljeli, cijepljeni ili imate negativni test. Glavni je cilj da omogućimo slobodno putovanje građana. U svim zemljama ljudi vape za cijepljenjem. Zato pozivam naše sugrađane da iskoriste priliku i da se što prije cijepe. U tom je kontekstu važno dodati da je siguran boravak u Hrvatskoj. Napravit ćemo aranžmane sa svim zemljama iz kojih dolaze turisti. Svi žele imati propulzivan prolazak granice jer su se zaželjeli Hrvatske i mi ćemo im to omogućiti, poručio je Plenković.

image
Andrej Plenković
Ivo Ravlic/Cropix

Plenković je ustvrdio kako je HDZ u prvom krugu dobio potporu u 198 jedinica lokalne samouprave.

- Dobili smo i u četiri županije pa smo, sve skupa, pobijedili u 202 jedinice. U drugom krugu igramo još 80-ak utakmica. Po svemu sudeći, rezultat će biti na razini iz 2017. Ostvarit ćemo pobjedničke rezultate u drugom krugu, uvjeren je predsjednik HDZ-a.

Govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda, premijer je kazao da je Milanović prekršio zakon.

- Ustavni sud je kazao da je to pogrešno. Bio je javni poziv, javilo se pet kandidata koji će biti saslušani na Odboru za pravosuđu. Temeljem Ustava predsjednik je ovlašateni predlagatelj. Ne vidim nikakvu šansu da kandidatkinja koju je on u protuzakonitoj proceduri predložio, a ona na to pristala, dobije potporu zastupnika u Saboru. Ne radi se o pokušaju Milanovića da spriječu kontrolu – čega?! Reforma pravosuđa da se radi izmjenom čelne osobe Vrhovnog suda? To nije istina. Predsjednik Vrhovnog suda je menadžer tog suda, poručio je Plenković.

Novinari su ga pitali i za Milanovićevu izjavu da nisu njih dvojica mama i tata.

- To je još jedna od njegovih briljantnih uspješnica. Toliko je fantastična da je izazvala ushićenje hrvatske javnosti, ironičan je bio premijer.

image
Andrej Plenković
Ivo Ravlic/Cropix

- Što se tiče dana Hrvatske vojske, Vlada je radila na detaljnom i zahtjevnom projektu nabave višenamjenskih borbenih aviona. Vlada će održati sjednicu u petak, donijet će odluku koja će bitno promijeniti stratešku snagu RH i u našoj regiji, a možemo reći i nas kao saveznika NATO-a i partnera na europskoj razini. Naša Vlada radi iskorak koji nije napravljen ranijih godina, a po našim uvjerenjima mogao je i trebao je biti napravljen. Pričekajte petak, rekao je Plenković za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:53