BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA ODLUČIO JE PROGOVORITI

Ljubičić otkrio u istrazi: Sanader je od mene tražio da potpišem ugovor s Medikolom

Bivši ministar je Medikolu omogućio tržišni monopol i povlašteni ugovor

ZAGREB - Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, doznaje Jutarnji list, bit će pokrenuta još jedna istraga - zbog sudjelovanja u aferi Medikol. Sanadera je pred istražiteljima prošlog tjedna teretio bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić. Prema Ljubičićevu iskazu, Sanader je potkraj 2006. osobno intervenirao za tvrtku Medikol.

“Sanader je od mene tražio da odbijem zahtjev KBC-a Rebro za nabavu uređaja PET/CT od 21. prosinca 2006., te da im zauzvrat odobrim dodatnih 68 milijuna kuna za dogradnju.

Plan bivšeg premijera

Isto tako je zahtijevao da potpišemo sporni ugovor s Medikolom”, izjavio je Ljubičić tijekom istrage. Time je potvrdio da je bivši premijer imao plan koji je do tada anonimnoj tvrtki Medikol pomogao u nezakonitom stjecanju monopola nad skupom radiološkom pretragom.

Mjesec dana prije nego što je na Sanaderovu intervenciju odbio zahtjev KBC-a Rebro, Ljubičić je na stolu imao ponudu Medikola za realizaciju javno-privatnog partnerstva u formiranju PET/CT centra. Zahvaljujući monopolu u organizaciji vrha HDZ-ove Vlade, vlasnik Medikola Ivan Rajković potpisao je sporni ugovor s HZZO-om težak 50 milijuna kuna, a poslovnu 2009. završio je sa zaradom od 17,4 milijuna eura.

Cilj istrage

Istraga je usmjerena i na porijeklo kapitala kojim je tvrtka Medikol nabavila PET/CT uređaje te, u konačnici, sagradila prvu privatnu bolnicu u Hrvatskoj.

Naime, u vrijeme kada je u leasing kućama ugovarao kupnju PET/CT uređaja vrijednih više milijuna eura, Rajković je bio lokalni ugostitelj. Istraga želi utvrditi jesu li mu kao jamstvo u Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Raiffeisen Bank d.d. poslužili potpisani ugovori s HZZO-om.

Također, istražitelji žele utvrditi je li netko od visokih Vladinih dužnosnika u to vrijeme intervenirao za Rajkovića. To bi, naime, objasnilo i zbog čega je sadržaj ugovora nepovoljan za HZZO. Osim što je Medikolu omogućio monopol, bivši je ministar zdravstva omogućio i povlašteni ugovor s državom kakav banke prihvaćaju kao jamstvo plaćanja kredita.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:13