POMILOVANJE UDBAŠA

Ljubo Ćesić Rojs: ‘Objavit ću tko je na mene vršio pritisak zbog tog pisma, a i prijetilo mi se!‘

‘Meni je najžalije što Milanović napada mog prijatelja i suborca Tomu Medveda. Neka udara mene. U mene su široka leđa‘

Ljubo Ćesić Rojs

 Jakov Prkic/CROPIX

Ljubo Ćesić Rojs gostovao je u RTL Direktu gdje je otkrio kako je Hrvatski generalski zbor na sastanku zaključio da ne znaju zašto se uopće o svemu ovome raspravlja jer su general Marinko Krešić i on to učinili pod svojim imenom, a ne u ime zbora.

"Sukob" s Krešićem je, navodi, stvar prošlosti. Upitan tko je inicirao pismo o pomilovanju, navodi kako ne zna, ali ne vjeruje da je to Nobilo.

"Jarak je rekao da je Nobilo pismo dobio u petak, u petak kad je bilo da će se pojaviti, ja sam nazvao Medveda, on mi je rekao, Ljubo, to ti nije trebalo", kaže.

Govori i da će objaviti tko je na njega vršio pritisak oko pisma, a i prijetilo mu se, kaže.

Ističe i kako su znali da će pismo uzburkati vode, ali ne i u kolikoj mjeri.

"Potpisao sam, ne želim povući svoj potpis, a i ako sam pogriješio, nemam pravo povući svoj potpis. Pročitao sam pismo, nitko me nije nagovarao. Prvo su potpisali generali Čermak i Gotovina, ja sam treći, Krešić četvrti. Potpisano je 11. travnja. Svi potpisi su skupljeni i otišli su gdje su trebali", navodi.

Pismo je, dodaje, potpisao kao čovjek, vjernik u vrijeme velikoga tjedna, u vrijeme praštanja.

"Jadno je da provlačimo njih koji su u 70-im godinama. Oni žele da ljudi u mukama umru u zatvoru, ja nisam takav. Sad će se javiti oni koji pitaju kako su patili oni koje su ubili. Nitko se nije oglasio od onih koje su ubili", rekao je.

Ističe kako su u ratu imali velike zasluge. Perković je, tvrdi, otkrio "akciju Labrador" u kojoj je na židovsko groblje, pod općinu, postavljen eksploziv. Spasio je, navodi, i kontejnere, puške, metke. Perković je, ističe, imao i dokument oko pokušaja atentata Tuđmana.

Na kraju, što očekuje od Milanovića sad, kaže, ne zna, nepredvidiv je.

"On je pravnik, pravedan. To je dopis koji je otišao redovnim putevima. Ja da sam na njegovu mjestu, pomilovao bih 46 branitelja i ovu dvojicu i sve njih", zaključio je u RTL Direktu.

"Meni je najžalije što napada mog prijatelja i suborca. Rekao sam mu u nedjelju u Livnu. Nemojte mi napadati ministra Tomu Medveda koji je častan, pošten, puno je napravio za hrvatske branitelje. Napadajte mene. On je zdravstveno stanje narušio, tri puta je ranjen i izgubio je brata. Mene udarajte. U mene su široka leđa, ali dobit ćete i odgovor", rekao je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 05:37