NEMA VIŠE NAGLE KIŠE

Ljude izluđuje vrijeme jer ne znaju kad će kiša: DHMZ upravo postavio najsuvremeniji radar, svi ga mogu pratiti

Radar je instaliran u sklopu Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj METMONIC

MRC Debeljak

 DHMZ

Meteorološki radar na lokaciji MRC Debeljak je WRM200 C-band dvojno polarizirani Doppler radar proizvođača Vaisala OYJ. Radar je instaliran u travnju 2022. godine u sklopu Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj METMONIC, prenosi DHMZ.

Radarska zraka ima valnu duljinu od 5,3 cm i širinu od 0.95°. Optimalan domet radara je 240 km, dok se mjerenja izvršavaju svakih 5 minuta. Početna elevacija antene je 0,5°, a završna 25°.

Produkt MAX prikazuje vrijednost maksimalne radarske refleksivnosti za svaki pojedini 'pikse', kao i vertikalnu projekciju maksimalne radarske refleksivnosti po visini.

image

MRC Debeljak

DHMZ

Produkt MAX je rezultat "volume scan-a" koji se izvršava u intervalima od 5 min. "Volume scan" započinje na elevaciji od 0,5° i završava na 25°. Podaci se prikazuju i obrađuju pomoću programske podrške Vaisala-IRIS.

Uz radarsku sliku nalazi se skala refleksivnosti oblaka u dBZ-ima. Što je veća refleksivnost, Cb je opasniji (moguće u tučonosan), tj. konvektivni procesi su izraženiji, oluje su jače.

Modernizacija postojeće infrastrukture, uređenje pristupa lokaciji te nabava i instalacija meteorološkog radara na MRC Debeljak dio je Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC, koji provodi DHMZ uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i projekata Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:43