SLUŽBENO VOZILO

Ljudi na Baniji žive u kontejnerima, a šef Ureda za obnovu se vozi u luksuznom Audiju Q7: ‘Ma stari mi se kvario‘

Gordan Hanžek koristi automobil koji je ranije pripadao dileru kokaina, a oduzet mu je nakon uhićenja i presude

Gordan Hanžek i Audi Q7 (ilustrativna fotografija)

 Profimedia/Cropix

- Taj auto je star osam godina i s njim sam prešao 40 tisuća kilometara, stari koji sam koristio stalno se kvario i bio je star više od 13 godina - rekao nam je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, nakon što je Telegram otkrio da kao službeno vozilo koristi luksuzni Audi Q7.

Na pitanje kakvu poruku šalje ljudima na Banovini, koji već dvije godine čekaju obnovu nakon razornog potresa, Hanžek je kazao da to ne bi komentirao i da je "s tim autom stalno na terenu". Inače, portal Telegram piše da se radi o autu s 268 konjskih snaga koji je proizveden 2015., a da se cijena takvih modela po oglasima kreće od 350.000 do 400.000 kuna, dok novi primjerak u salonima košta više od 700.000 kuna.

- Tri mjeseca sam tražio službeni auto jer mi se stari više puta pokvario pa sam nerijetko išao i sa svojim privatnim autom. Kao državni tajnik imam pravo na auto srednje klase sa 160 konjskih snaga koji bi, da ga je država kupila, stajao oko 300 tisuća kuna, a ovako to državu nije ništa stajalo - kaže Hanžek.

Portal Telegram je otkrio da je luksuzni auto koji Hanžek koristi ranije pripadao dileru kokaina, a njemu je, pak, bio oduzet nakon uhićenja i presude. Mjesec dana kasnije, otkriva Telegram, Ministarstvo obavještava Ured za obnovu da imaju raspoloživ Audi Q7 na što im Hanžek 21. srpnja šalje dopis da mu ga dodijele. Zahtjev je pravdao time što njegov ured, navodi Telegram, provodi obnovu i uklanjanje obiteljskih kuća te gradnju zamjenskih kuća na područjima pogođenim potresom.

- Da, poslao sam taj zahtjev nakon što sam ih tri mjeseca tražio da mi dodijele auto koji se neće toliko kvariti. I onda su mi rekli da ima jedino taj auto na raspolaganju te da složim dopis da ga tražim - prepričava Hanžek.

To je portalu Telegram potvrdio i njegov Ured u odgovoru u kojem su naveli kako u tom trenutku Ministarstvo nije imalo drugih raspoloživih vozila. No, iz Ministarstva im nisu konkretno odgovorili, već su naveli da su do sada, uz Ured, jedno osobno vozilo dostavili DORH-u, Ministarstvu obrane i Ministarstvu pravosuđa po jedno kombi vozilo te Ministarstvu unutarnjih poslova dva kombija, tri automobila te jednu poluprikolicu – hladnjaču.

Ured je portalu Telegram odgovorio da je prethodno vozilo koje je koristio Hanžek također bilo marke Audi, ali proizvedeno 2008. godine te da je prešlo više od 660.000 kilometara. Smjernice za upravljanje voznim parkom, stajalo je u njihovom odgovoru, preporučuju da se vozilo zadržava u voznom parku minimalno 8 godina ili do prijeđenih 150.000 kilometara. Portal Telegram, kako navodi, pratio je Hanžeka te utvrdio da vozilo koristi 24 sata dnevno, a Hanžek od toga ne bježi.

- Da, koristim ga 24 sata dnevno jer imam na to pravo i jer moji radni dan ne traje od 8 do 16 sati - govori Hanžek koji nije želio odgovoriti na pitanje hoće li sada vratiti taj auto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:09