PROBLEM S PLAĆAMA

‘Ljudi na terenu nezadovoljni su kao nikada dosad, sve je moguće. Prosvjed? Evo kad ćete znati..."

Ako Vlada ustraje na predloženim koeficijentima, sindikati će morati krenuti s akcijama

Matija Kroflin, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja

 Davor Pongračić/Cropix

Nije prvi put da četiri reprezentativna sindikata obrazovanja zauzimaju različite pozicije kada je riječ o artikuliranju (ne)zadovoljstva koeficijentima za sustave obrazovanja i znanosti, ali je najvidljivije dosad. Sudeći po dosadašnjim izjavama njihovih čelnika, najnezadovoljniji su u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja te Školskom sindikatu Preporod.

Suzdržaniji su u druga dva - Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji ovih dana očekuju povratne reakcije svojih članova, a ujedno upozoravaju na nelogičnosti koeficijenata pojedinih radnih mjesta, no ne - poput Preporoda - gotovo svih. "Gotovo da i nema radnog mjesta u školskim ustanovama čijim novim koeficijentima radnici imaju razloga biti zadovoljni", poručio je Preporod.

Sindikat znanost i Preporod za utorak najavljuju konferenciju za novinare na kojoj će objasniti zašto nisu zadovoljni Vladinom ponudom i najaviti što dalje. Na pitanje je li moguće očekivati prosvjed, glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin odgovara da je sve moguće u interesu poboljšanja pozicije koja je na stolu.

- S kime, kako i što konkretno, uskoro ćemo definirati. Još nismo zajedno sjeli za stol, niti je od druga dva sindikata došla inicijativa da zajednički iskažemo nezadovoljstvo. Dolazi nam Preporod i u ovome je trenutku jasno tko je najnezadovoljniji i zbog čega je po nama bilo smisla da zajedno s njima istupimo u javnost - kaže Kroflin.

Dodaje kako dosad nije doživio toliku involviranost članova Sindikata znanosti u neki proces, kao sada pri donošenju uredbe o koeficijentima. - Slušamo povratne informacije članova i primjećujemo da nikada nije bilo toliko očekivanja. Očekivanje, pa i nezadovoljstvo, je veliko. Članovi očekuju da budu korigirane sve sitnice i neravnoteže, a otvoreno ih je poprilično novih - kaže Matija Kroflin. Na pitanje hoće li u utorak najaviti prosvjed, odgovara da dođemo na presicu.

Podsjetimo, Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila na dvotjedno razmatranje nove koeficijente za izračun plaća, a idućeg tjedna očekuju se njihove primjedbe. - Teško je reći u kojoj će se mjeri uvažiti pristigle primjedbe. Ako do toga ne dođe, odnosno ako Vlada ustraje na predloženim koeficijentima, sindikati će morati krenuti s akcijama kojima će se vlast primorati na dijalog i ustupke - najavljuje predsjednik Preporoda Željko Stipić.

S druge strane predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić kaže da će daljnji plan aktivnosti ovisiti o reakciji s terena. - Članovi moraju vidjeti točne informacije i izračune za svako radno mjesto kako bi znali što će se dogoditi donošenjem uredbe 1. ožujka - kaže Lovrić i objašnjava da je središnjica uputila svim sindikalnim povjerenicima detaljne izračune.

Na pitanje što će biti ako članovi iskažu nezadovoljstvo, Lovrić odgovara: - Prilikom pokretanja svih dosadašnjih sindikalnih akcija uvijek smo bili u poziciji da ne dobivamo ništa pa se borimo za nešto. Nikada nismo bili u poziciji da imamo nešto, a pokrećemo aktivnosti za više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:41