'67 JE PREVIŠE'

'LJUDI, NEMOJTE DA VAM PAVIĆ I PLENKOVIĆ VAŠIM NOVCEM MAŽU OČI' Bivši ministar napao vladajuće: 'Tih 45 milijardi ne postoji, to je Vlada izmislila'

 
Mirando Mrsić, Ranko Ostojić i Boris Lalovac
 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić poručio je u utorak kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić protureferendumskom kampanjom i spotovima ismijava građane za njihove novce, a ministrove tvrdnje kako bi realizacija sindikalnih zahtjeva mirovinski sustav stajala 45 milijardi kuna nazvao je "čistom laži".

"Kampanja protiv referendumske inicijative '67 je previše' je predizborna kampanja kojom se krše izborni zakoni, Zakon o referendumu i dobra praksa u Hrvatskoj", rekao je Mrsić u ime Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata u slobodnom govoru u Saboru.

Kako mu Pavić nije odgovorio na pitanja, Mrsić kaže da je ista pitanja uputio i premijeru Andreju Plenkoviću od kojega traži odgovor koji je cilj kampanje s obzirom na to da je Zakon o mirovinskom osiguranju na snazi od 1. siječnja 2019., koliko je sredstava za nju predviđeno, koliko je do sada ukupno utrošeno te s koje su proračunske pozicije isplaćena sredstva za kampanju i jesu li te usluge bile predmet javne nabave.

„Nemojte da vas Pavić, Plenković i Vlada lažu i da vam vašim novcem mažu oči jer 45 milijardi ne postoji, to je Vlada izmislila da bi zastrašila građane“, poručio je Mrsić.

Začuđen je i što ministri ne koriste uslugu e-građani, a što je zaključio iz Vladina odgovora da mu ne mogu odgovoriti koliko članova Vlade koristi tu uslugu zbog GDPR-a. „Što će Vladi i HDZ-u e-građani kada se oni mogu dičiti time što će zaposliti 500 novih zaposlenika na državne jasle u Državni inspektorat pa će svatko od njih imati svog e-rođu u upravi koji će preko WhatsApp-a ili Viber-a javiti ono što treba. To je digitalizacija po HDZ-u i digitalna vizija u 2019. godini“, zaključio je Mrsić.

Maras: HDZ stranka opasnih namjera

SDP-ovac Gordan Maras ustvrdio je kako je HDZ stranka opasnih namjera, „koja je možda promijenila ćud, ali dlaku neće nikada“. U prilog svojim tvrdnjama naveo je kako je HDZ u 90-ima u vrijeme Domovinskog rata proveo najveću privatizacijsku pljačku, a po sličnom modelu, kaže, radi i danas.

„Danas imamo aferu za aferom u kojima ministri nikako ne mogu objasniti svoju imovinu koja uvijek nekako povezana s poduzetnicima koji su u poslovnom odnosu s ministarstvima koje vode“, istaknuo je Maras.

Naveo je slučajeve ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i 'aferu mercedes' povezanu sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, ministra državne imovine Gorana Marića koji je po niskoj cijeni kupio kuću u Živogošću od Zvonka Šarića koji je poslovao s njegovim ministarstvom te ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je u imovinskoj karticu prijavio dvostruko manju površinu kuće koju mu je gradila tvrtka kojoj je kao župan omogućio milijunske poslove.

„Građani Hrvatske ne zaslužuju vlast koja skriva imovinu stečenu na čudan način“, poručio je SDP-ovac.

Bunjac: 38 tisuća preopterećenih medicinskih sestara i tehničara

U Tjednu sestrinstva Branimir Bunjac iz Kluba zastupnika Živog zida medicinskim sestrama i tehničarima dao je potporu, upozorivši na teško uvjete u kojima rade. „Imamo oko 38 tisuća medicinskih sestara i tehničara koji su preopterećeni i potplaćeni, a nedostaje ih oko 12 tisuća dok je Ministarstvo zdravstva zabranilo zapošljavanja“, kazao je Bunjac.

Dodao je i da na intenzivnoj njezi skrbe i za deset pacijenata iako bi trebalo najviše s dva, a nerijetko rade poslove čistačice ili administatora. Većina sestara ima plaću oko pet tisuća kuna, što je premalo, dok u drugi zemljama zarađuju i do pet tisuća eura zbog čega dolazi do njihova odljeva te ih je više od tisuću već napustilo Hrvatsku, upozorio je Bunjac.

Bačić opleo po oporbi: 'Kako vam nije smetalo kad ste i sami opstruirali prikupljanje potpisa'

Predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba Branko Bačić odbacio je u utorak prozivke da Vlada provodi protureferendumsku kampanju, ustrajajući da je riječ o Vladinoj informativnoj kampanji o mirovinskoj reformi koja je počela puno prije nego su sindikati krenuli s inicijativom za raspisivanje referenduma, kojim kane spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

"S druge strane, za vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament, sindikati provode referendumsku inicijativu protiv mirovinske reforme uz obilatu političku i logističku potporu oporbenih stranaka", izjavio je Bačić u Saboru, u kojemu je danas čak 11 klubova imalo potrebu govoriti na slobodnu temu.

Istaknuo je kako "možda u tom sindikalno-oporbenom "komplotu" i leži razlog zbog čega su predstavnici sindikata izrazili nezadovoljstvo zbog prema njima skromnom odazivou građana potpisivanju referendumske inicijative.

"Sindikati bi se, možda, trebali zamisliti je li upravo činjenica da ih oporbene stranke, koje su prije pet godina donijele takva rješenja, a sad im daju potporu, razlog po njima malom odazivu građana", rekao je Bačić.

Oporbenim kolegama je spočitnuo kako ih nije smetalo kada su se kod referenduma o definiciji braka ministri tadašnje Vlade Kukuriku koalicije javno protivili tom referendumu. "Tada ih nije smetalo trošiti javni novac i protiviti se referendumu, a sad ih smeta što u predreferendumskoj fazi Vlada promovira vlastitu reformu", ustvrdio je.

SDP-ovce je prozvao i kako se nisu bunili, odnosno nije ih smetalo kad njihovi gradonačelnici Rijeke i Siska, u referendumu koji su organizirale inicijative "U ime obitelji" i "Istina o Istanbulskoj", nisu dali postaviti štandove tim aktivistima. "Tada SDP-u nije smetalo što se opstruira prikupljanje potpisa", poručio je Bačić i dodao kako oporba sada ne bi ovako reagirala da mirovinska reforma nije dobra.

Anka Mrak Taitaš (Glas) pozvala je vladajuće da ne brane građanima izjašnjavanje na sindikalnoj referendumskoj inicijativi. "Referendum je izravan oblik izjašnjavanja građana, pustite ih da se izjasne što misle o mirovinskoj reformi", poručila je zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:00