ZASTOJ?

Ljudi se bune da danima čekaju termin za testiranje, Kaić: ‘Do nalaza morate biti u izolaciji‘

Pokušali smo doznati i koliki je maksimalni broj testiranja koji se u Hrvatskoj može odraditi u 24 sata, ali taj broj nismo uspjeli doznati

Testiranje ispred KBC-a Sestre milosrdnice

 Ivana Nobilo/Cropix

Više građana javilo se Jutarnjem listu kako bi upozorili da, unatoč simptomima, po četiri ili pet dana čekaju svoj termin za testiranje. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kažu kako prema njihovim informacijama to nije točno te da testiranje protječe neometano.

Pokušali smo doznati i koliki je maksimalni broj testiranja koji se u Hrvatskoj može odraditi u 24 sata, ali taj broj nismo uspjeli doznati. Iz Štampara pak kažu da nije problem obrade, već samog uzimanja briseva. Kažu nam da mogu obraditi oko tri tisuće testova, ali do sada su maksimalno uzeli 961 bris u jednom danu. Također, otvorili su i novi punkt za testiranje na Velesajmu na kojem će se moći dnevno uzeti 500 briseva. Prema njihovim informacijama, na razini cijelog Zagreba u jednom danu uzme se između 2500 i tri tisuće briseva.

Iz Ministarstva zdravstva za Jutarnji list kažu kako je odaziv građana na testiranje je zasad bio manji od maksimalnih kapaciteta.

- Među većim odazivima izdvajamo kolovoz s dosegnutih 90.000 testiranja tjedno. Vrijeme od narudžbe do testa ovisi o više čimbenika, primjerice intenzitet pojave simptoma kod pacijenata pojedine ordinacije liječnika obiteljske medicine, dostupnosti termina koji odgovara samim pacijentima i ostalim tehničkim pitanjima. Čekanje na nalaz također varira s obzirom na frekvenciju obavljenih testiranja po danima - govore iz Ministarstva zdravstva. Dodaju da prema uputama HZJZ-a koje su na snazi od samog početka epidemije, građani su u izolaciji od prvog dana kada prijave respiratorne simptome svom liječniku obiteljske medicine.

- Stoga je važno na prve znakove bolesti odmah se javiti nadležnom liječniku kako ne bi širili moguću zarazu, bilo koronavirusom bilo drugim uzročnicima respiratorne infekcije - zaključuju.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, kaže kako je pravilo da svi oni koji imaju simptome i sumnjaju na covid, dok ne dobiju rezultate, moraju se ponašati kao da su pozitivni, odnosno biti u izolaciji.

- Svi njihovi kontakti, poglavito oni najbliži, kućni ili na radnom mjestu trebali bi do nalaza biti u samoizolaciji. To se tiče poglavito i onih koji rade u sustavu zdravstva i socijale - govori Kaić.

Napominje i da u ovom trenu kada imamo jako visoke brojeve i kada epidemiolozi i liječnici obiteljske medicine fizički ne stižu obavijestiti sve oboljele i njihove kontakte, građani trebaju biti odgovorni i sami nazvati i obavijestiti kontakte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:46