OPRSKBA PLINOM

LNG TERMINAL NA KRKU IMA POTPORU WASHINGTONA 'Projekt je vrlo važan za SAD i EU'

Omisalj, 290410.Naftni terminal firme Jadranski naftovod JANAF u Omislju na otoku Krk.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države i Europska unija imaju zajednički interes podržati izgradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku koji bi od Hrvatske napravio regionalno središte kada je riječ o opskrbi ovim energentom, izjavila je zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika Robin Dunningan kako je u utorak citiraju mediji u Bosni i Hercegovini.

Dunningan je u State Departmentu zadužena za pitanja energetike a u razgovoru kojega prenosi "Dnevni avaz" istaknula je kako gradnja LNG terminala na Krku ima punu potporu Washingtona.

"Hrvatska bi tako doista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Terminal na Krku svakako se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa EU i SAD", kazala je Dunningan pojašnjavajući kako se time značajno doprinosi diverzificiranju izvora opskrbe plinom što je od velike važnosti za sigurnost.

Upravo stoga SAD podupiru i gradnju Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim bi se jugoistočni dio Europe opskrbljivao plinom s područja Kaspijskog mora.

"SAD su veoma posvećene ovom južnom koridoru i to već dvadeset godina. Željeli bismo da taj plinovod dođe do Hrvatske, BiH i drugih zemalja. Znamo da postoji interes različitih investitora za ovaj projekt", istaknula je Dunningan.

Komentirajući odustajanje od gradnje plinovoda "Južni tok" Dunningan je kazala kako je to bio projekt u suprotnosti s propisima EU koji se moraju poštovati.

"Ne mislim da Rusija više ne bi trebala biti dobavljač plina za Europu no poanta je u tome da se omogući konkurentnost na europskom tržištu. Rusija mora igrati po pravilima", poručila je dužnosnica State Departmenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:11