DAN SJEĆANJA

Logoraši: Zbog stradanja u Srbiji podnijet ćemo kaznenu prijavu i hrvatskom pravosuđu!

Naglašeno je kako su bivši zatočenici, uz poginule branitelje i civile, najzaslužniji za stvaranje Hrvatske
 EPH

VUKOVAR - Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak izjavio je danas u Vukovaru kako je kroz srpske logore, kojih je bilo 70-ak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika.

Rehak je to rekao na obilježavanju Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata , u spomen na 14. kolovoza 1992. godine, kada je kod osječkog prigradskog naselja Nemetina provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

Svečanost je održana u Hrvatskom domu u Vukovaru u organizaciji HDLSKL-a.

- Bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske - rekao je Rehak.

Obilježavanje Dana sjećanja uveličali su, u ime predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Petar Mlinarić te, u ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik ministarstvu Zoran Komar. Također, svečanosti su prisustvovali zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te posljednji ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković.

Uz to, prikazan je i kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine . HDLSKL je prilikom obljetnice Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručilo svečano priznanje za obavljeni rad.

Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata kasnije je obilježen i kod osječkog prigradskog naselja Nemetina, posvetom spomen-obilježja na mjestu gdje je prije 19 godina oslobođeno 714 hrvatskih zatočenika - hrvatskih branitelja, policajaca i civila.

Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić rekao je da je zbog zločina u logorima podnesena kaznena prijava protiv Republike Srbije, no budući da njeni pravosudni organi nisu reagirali Društvo je kaznenu prijavu odlučilo podnijeti hrvatskom pravosuđu, kako bi odgovorni bili procesuirani, a logoraši dobili odštetu za proživljena zlostavljanja u logorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:56