VATRENA STIHIJA

Lokalizirana dva požara na makarskom području: Izgorjelo 35 hektara šume

Jak vjetar bio je uzrok i što vatrogascima u pomoć nisu mogli doći kanaderi, pa su se snalazili sami.

Vatrogasci/Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Lokalizirana su dva šumska požara koja su od nedjelje bila aktivna na makarskom području, a ukupno je izgorjelo 35 hektara guste borove šume, makije i niskog raslinja, doznaje se od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Marija Čovića.

"Požar koji je izbio na predjelu Živogošća nije se u niti jednom trenutku približio stambenim objektima, a za njegovo gašenje postavljali smo prijenosne pumpe da bi uopće dobili vodu na tolikoj nadmorskoj visini gdje smo, u vatri iznad Makarske, nastojali i uspjeli obraniti objekte uz magistralu", izjavio je Čović za Hinu.

Uspješno su, kaže, obranili i dvije vikend kućice koje je vatra okružila.

Dodao je kako će do večeri na terenu ostati vatrogasci s područja cijele županije, a potom će cijelu noć na dežurstvu biti vatrogasni timovi samo s makarskog područja.

Oko 15 hektara opožareno je u Živogošću, a još 20 iznad Makarske. U akciji je tijekom dva dana sudjelovalo više od 100 vatrogasaca.

Dva požara na nepristupačnom terenu na Biokovu buknula su u poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje, a vatra je zahvatila borovu šumu, makiju i nisko raslinje te se potpomognuta orkanskom burom širila na sve strane.

Brzom intervencijom više od 100 vatrogasaca s područja Dalmacije vatrena je stihija stavljena pod nadzor, a očekuje se da bi se vrlo skoro požari trebali proglasiti ugašenima.

Jak vjetar bio je uzrok i što vatrogascima u pomoć nisu mogli doći kanaderi, pa su se snalazili sami.

U objavi na društvenoj mreži gradonačelnik Makarske Zoran Paunović zahvalio je svim vatrogaskinjama i vatrogascima što su "umjesto u krugu obitelji, Uskrs proveli na požarištu spašavajući živote i imovinu".

"Apeliram na sve građane - suzdržite se od paljenja na otvorenom, uklonite grane maslina koje padaju ili ulaze u put, te nikada, ali baš nikada, nemojte blokirati protupožarni put izgradnjom zida", istaknuo je Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 15:48